Slučaj Jević i ostali
0

Prijetnje i ucjene inspektora SIPA-e Bajre Kulovca

FENA
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici zatražio je tokom svjedočenja da njegov identitet više ne bude zaštićen, navodeći da je tokom istrage na njega vršen pritisak.

Svjedok S-101 rekao je da je tokom istrage naveo određene netačne detalje zbog prijetnji i ucjena inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bajre Kulovca.

"Prije davanja bilo kakvog iskaza imao sam susret sa Bajrom Kulovcem, koji se predstavio kao šef istraga SIPA-e za Srebrenicu. Tražio je, uz određene ucjene, da iznesem detalje i stvari kojima nisam ni prisustvovao. Rekao je da ima dva čovjeka koji su spremna svjedočiti da su me vidjeli na bilo kojem mjestu u Srebrenici i da mi ne gine zatvor", rekao je S-101.

Kako je dodao, ovaj inspektor mu je rekao da može narediti upad u njegovu kuću i "inscenitrati pružanje otpora i da može doći do ružnih stvari", kao i da ima ljude koji mogu razglasiti da je saradnik Tužilaštva.

Na pitanje državnog tužioca Ibre Bulića zbog čega njemu nije sve to prijavio i da li će on i njegova porodica biti sigurni ako objelodani svoj identitet, svjedok je rekao da će jednako strahovati za bezbjednost kao i do sada.

"Ja vas gledam kao njegovog nadređenog. Kad ste čuli da mi je žena nakon prijetnji imala pobačaj, a majka blaži infarkt, rekli ste da vam je žao, što meni ništa ne znači", naveo je S-101.

On je svoje svjedočenje prekinuo i zatražio ukidanje mjera zaštite kada ga je tužilac ispitivao o dešavanjima u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici (općina Bratunac), gdje je, prema optužnici, strijeljano više od 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

Za učešće u ovim ubistvima, kao i prisilnom preseljenju stanovništva s područja Srebrenice, sudi se Dušku Jeviću, Mendeljevu Đuriću, Goranu Markoviću i Neđi Ikoniću.

Prema optužnici, Jević je bio komandant policijskog Centra za obuku na Jahorini, Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir jednog od vodova.

Svjedok, koji je bio pripadnik ove jedinice, ispričao je kako su bili angažovani u Potočarima, gdje je jedan broj pripadnika Centra učestvovao u odvajanju muškaraca, te da je tu viđao Jevića i Đurića.

Prema ovoj dvojici optuženih, kako je rekao, osjeća mržnju i prezir, jer smatra da su krivi zbog svega što je prošao nakon što je uhapšen u Srbiji i sproveden na Jahorinu.

"Onda smo odvedeni u Kravicu. Bio je mrak. Rečeno je da su tu bili pripadnici druge jedinice i da smo mi došli kao smjena... Te večeri sam vidio par tijela ispred skladišta. Iz magacina sam čuo jauke ljudi, tražili su vodu i dozivali u pomoć...", prisjetio se svjedok.

Sutradan ujutro, kako je naveo, jedan od komandira rekao je zarobljenicima da se ne brinu i da će doći kamioni i odvesti ih u razmjenu.

On će svjedočenje nastaviti na narednom ročištu, do kada mu je ostavljena mogućnost da razmisli o svom zahtjevu za ukidanje mjera zaštite.

Na ovom ročištu je posredstvom video-veze svjedočio Richard Butler, američki obavještajac, koji je za potrebe Haškog tribunala sastavio izvještaj o dešavanjima u i oko Srebrenice 1995. godine.

Njega je Tužilaštvo BiH pozvalo kao svjedoka a ne vještaka, u kom svojstvu je bio na suđenjima u Haškom tribunalu, pa su mu postavljana samo pitanja o načinu na koji je sačinio svoju analizu.

Nastavak suđenja je u četvrtak, 17. marta, prenosi BIRN.