BiH
7

Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici ide na naknadno usaglašavanje

Piše: E. Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH naknadno će usaglasiti Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici. Zastupnici SNSD-a, kako su i najavili, vratili su se na glasanje kako bi glasali protiv usvajanja Prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zastupnici nisu usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH u drugom čitanju zbog nepostojanja entitetske većine.

Današnjom odlukom zastupnici su umjesto Željka Komšića izabrali Nikolu Špirića za člana Komisije za nadzor nad OSA-om, a šef Kluba zastupnika Demokratske fronte Damir Bećirović danas je izjavio kako je na jednoj strani bio "stav SDA, SNSD i SDP, a na drugoj strani Savez za promjene i Demokratska fronta, dok su ostali bili suzdržani". Također u Komisiju je izabran i Predrag Kožul.

Borislav Bojić iz SDS-a kazao je danas da je izbor Nikole Špirića moguć ako se obezbijedi podrška SDA.

Zastupnički dom naknadno će se usaglasiti o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenicu, a zastupnik Sadik Ahmetović kazao je danas da su se politike u BiH na različite načine distancirale od Srebrenice, od onih koji su ubijeni tokom genocida i porodica koje su to preživjele i o kojima niko ne brine.

Jedan od predlagača Rezolucije, Denis Bećirović kazao je kako, nažalost, dvadeset godina od genocida u Srebrenici najviši zakonodavni organ u Bosni i Hercegovini još uvijek nije smogao snage da se očituje u vezi "s ovom izuzetno osjetljivom i bolnom temom za cijelu zemlju"

Sličnog mišljenja je bio i Zaim Backović, također predlagač, koji je kazao kako ova Rezolucija nije samo rezolucija o Srebrenici obzirom da ona osuđuje sve zločine koji su se desili na prostoru BiH bez obzira na nacionalnu etničku i religijsku pripadnost.

Zastupnici su danas usvojili Izvještaj o usaglašavanju teksta Zakona o obligacionim odnosima u civilnom zrakoplovstvu BiH. 

Izvještaj o usaglašavanju teksta Zakona o carinskoj politici BiH i Izvještaj o radu Državne regulatorne agencije za električnu energiju biti će usaglašen naknadno zbog ne postojanja entitetske većine.

Izvještaje o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH primljen je ka znanju.

Zastupnici će se naknadno usaglasiti o Godišnjem izvještaju o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava i Izvještaju o pojavi diskriminacije u BiH,

Dom je usvojio Izvještaj o zaštiti ličnih podataka BiH.

Zastupnički dom nije usvojio Informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2014. godine.

Zastupnica Aleksandra Pandurević kazala je da je BiH najkorumpiranija zemlja u Evropi, te da je najveći krivac za to Tužilaštvo BiH.

"Ovo je zemlja u kojoj niko normalan neće da živi. Ja, koja sam situirana, pitam se šta ovdje činim. Na Tužilaštvu BiH je to da promjeni jer vi morate biti nosilac borbe protiv kriminala i korupcije", poručila je Pandurević glavnom tužiocu Tužilaštva BiH Goranu Salihović koji je danas prisustvovao sjednici Zastupničkog doma.

Ona je dodala kako bi voljela i da zna šta je sa aferom "Papak" obzirom da Tužilaštvo BiH nikako ne reaguje.

Borjana Krišto, prva zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekla je da se ovogodišnji izvještaj Tužilaštva BiH ponavlja iz godine u godine, te da se u njemu samo mijenjaju brojke.

"Zaista postoje ljudi koji su dorasli svojoj funkciji, ali sigurno da veliki broj tužitelja nije stručan i kompetentan za obavljanje svog posla", rekla je Krišto.

Zastupnik Damir Bećirović kazao je da mu u izvještaju nedostaju podaci o tome ko su tužioci koji su podizali najviše, a koji najmanje tužbi, te ko su tužioci čije istrage završavaju na općinskim sudovima.

On je dodao da sigurno može doći do boljeg rada Tužilaštva BiH ako se ovaj organ oslobodi pritiska.

Glavni tužilac BiH Goran Salihović također se obratio zastupnicima kojim je kazao da je regija uzbuđena zbog hapšenja Nasera Orića, ali i zbog protestne note Milanovića.

"Mi smo odlučni u onom što je zakon propisao. Svi su ratni zločinci isti, sve žrtve su iste, ne možemo ih prebrojavati. Niko na mene ne vrši politički utjecaj, ja sam dobar sa vas pola i ponosan sam na to, ali nema šanse da me neko od vas pita bilo šta u smislu političkog reketa", rekao je Salihović.

Ipak istakao je da ni on nije zadovoljan odlukama Suda jer Sud, a ne Tužilaštvo BiH donosi odluke.

"Imamo slučaj Zubac, čovjek vodi Agenciju, a vaš je zadatak da ga smijenite. Dotakli smo i vrh pravosudne korupcije, uhapsili smo sudiju", rekao je Salihović.