BiH
0

Bećirović o Komisiji za nadzor nad OSA-om: SDA, SNSD i SDP na jednoj, Savez za promjene i DF na drugoj strani

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Bećirović kazao je danas novinarima da će zastupnici Demokratske fronte podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Bećirović je prokomentarisao i imenovanje članova Komsije za nadzor na Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA BiH) kazavši kako su na proširenom kolegiju pokazali stav.

"Imali ste na jednoj strani SDA, SNSD i SDP, a na drugoj strani Savez za promjene i Demokratsku frontu, dok su ostali bili suzdržani", kazao je Bećirović.

Borislav Bojić iz SDS-a rekao je kako oni neće podržati izbor Nikole Špirića na mjesto predsjedavajućeg ili za člana Komisije za nadzor nad OSA-om.

"Danas je moguće da dođe do izbora Nikole Špiriće ako obezbijedi podršku SDA i gospodina Šefika Džaferovića. Džaferović je dao određenu vrstu obrazloženja da podrži Špirića", istakao je Bojić.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas će se izjasniti o imenovanje Nikole Špirića (SNSD) u Komisiju za nadzor nad OSA-om i izopćavanju Željka Komšića iz ove Komisije.

Medijima se danas obratila i zastupnica Aleksandra Pandurević koja je kazala da u Izvještaju Tužilaštva BiH koji će se danas naći pred zastupnicima državnog Parlamenta nema ništa novo, te da je skandalozno da već drugu godinu uzastopno državni tužilac odbija da se pojavi u Parlamentarnoj skupštini BiH i da zastupnicima da određena pojašnjenja.

"Ako pogledate rad Odjeljenja za ratne zločine vidjet ćete da je stara praksa nastavljena, odnosno da se ne procesuiraju zločini nad srpskim stanovništvom. Preko 60 posto optuženih prošle godine su Srbi i Tužilaštvo nastavlja praksu pisanja neke svoje historije", kazala je Pandurević.

Ona je istakla kako u smislu borbe protiv kriminala i korupcije, osim spektakularnih hapšenja, ne vidi nikakve druge rezultate.

"Sramota je da se u Izvještaju glavni tužilac hvali nagradom koju je dobio u borbi protiv korupcije od Uprave za indirektno oporezivanje. Iste one Uprave u kojoj je Zdravko Cvjetinović i danas pomoćnik direktora", istakla je Pandurević.