{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština KS nije usvojila izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za 2014. godinu

F
29.6.2015. u 15:44
37
5
Skupština KS nije usvojila izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za 2014. godinu
37
Skupština KS nije usvojila izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za 2014. godinu
Foto: Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici nije usvojila Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za 2014. godinu.
Prema Mišljenju o Izvještaju, ministar pravde i uprave Enver Smajkan naveo je da su u pretkrivičnom postupku u toku godine primljene 4.023 prijave u odnosu na 5.556 osoba, a da je riješeno 4.556 prijava u predmetima koje obuhvataju 6.205 osoba, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje obima posla.

Najveći broj predmeta zaprimljen je u Odjelu za opći kriminal, i to 3.650 predmeta, dok je riješeno 4.120, zatim u Odjelu za privredni kriminal, gdje je primljeno 364 nova predmeta, a riješeno 436, te u Odjelu za ratni zločin gdje je primljeno devet, a riješeno 19 predmeta.

U istražnom postupku donesene su naredbe o provođenju istrage u 1.827 predmeta, što je, također, veći broj u odnosu na prethodnu godinu, a to je rezultiralo smanjenjem broja neriješenih istraga.

Prema broju predmeta, podignuto je 1.380 optužnica u odnosu na 1.682 osobe, od čega je 1.139 predmeta potvrdio nadležni sud, a u sedam predmeta je odbijeno potvrđivanje optužnice.

Nadležni sudovi po optužnicama Tužilaštva izrekli su 1.252 sudske odluke prema 1.491 osobi, od čega 27 rješenja o obustavi postupka, 37 odbijajućih presuda, te 44 oslobađajuće presude.

U Izvještaju su navedene i mjere koje se planiraju preduzeti radi smanjenja broja neriješenih predmeta iz prethodnih godina, a koje se odnose na efikasniju preraspodjelu postojećeg broja tužilaca, veće uključivanje u rad stručnih savjetnika i pripravnika, organiziranje akcija, izmjene postojeće prakse u određenim segmentima rada, podnošenje većeg broja žalbi na sudske presude, formiranje timova tužilaca i ovlaštenih službenih osoba policijskih agencija, te vršenje stalnog nadzora nad realizacijom postojećeg Plana rješavanja starih predmeta.

Osim toga, kao i prethodnih godina, istaknut je problem nedostatka određenog broja tužilaca kao i uposlenih stručnih savjetnika i asistenata - daktilografa, u čijem prevazilaženju se očekuje podrška izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo.

Na osnovu dostavljenog izvještaja se ne mogu utvrditi razlozi zbog kojih su pojedina krivična djela zastarjela, razlozi u pogledu značajnog procenta neriješenih istraga koje traju duže od pet godina, s obzirom na njihov nezanemarljiv broj - 292 predmeta, kao ni razlozi velikog broja neriješenih predmeta iz prethodnih godina, 7.422 neriješene prijave i 1.452 neriješene istrage.
Također, nije moguće utvrditi broj osoba kojima je neosnovano određen pritvor, a u kasnijem postupku su oslobođeni.

Također iz izvještaja je nejasno zbog čega je na prvostepene presude uložen vrlo mali broj žalbi - 57 predmeta, što stvara percepciju nedovoljne aktivnosti Tužilaštva.

Glavna tužiteljica Dalida Burzić kazala je da je kaznena politika u ovom kantonu jako loša, ali da ne zna koji je razlog takve situacije.

- Shvatite da je Tužilaštvo prva karika, a da je policija tu da podnese prijavu kao i svaki građanin, a tužilac je mora provjeriti - objasnila je.

Kao prioritete Tužilaštva KS-a navela je smanjenje broja predmeta te rad na predmetima organizovanog i privrednog kriminala koji iziskuju vrijeme.

- To su istrage koje mogu trajati i devet mjeseci i iziskuju komplikovano i skupo vještačenje - poručila je.

Poslanik BPS-a Semir Halilović poručio je da je loša kaznena politika samo odraz koruptivnosti u Kantonu.

- Sarajevo je bazen kriminalaca koji uživaju u slobodi. Zatvor služi za one koji nemaju nikoga - kazao je.

Također je dodao da Tužilaštvo KS-a nikada nije podnijelo optužnicu protiv onih koji su granatirali Sarajevo.

- Nećemo dozvoliti bahato ponašanje tužilaca u Kantonu Sarajevo - zaključio je Halilović.

Poslanik DF-a Mario Vukasović je istakao da njegova stranka neće podržati ovaj izvještaj, jer građani nisu zadovoljni "glavnim stubom pravde".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: