Savjet Evrope
0

Prije izbora mora se provesti odluka Doma za ljudska prava

SRNA
Monitoring komitet Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope vrlo jasno je danas u Parizu upozorio BiH da prije predstojećih izbora mora provesti odluke Doma za ljudska prava o izmjenama Ustava i Izbornog zakona u dijelu izbora članova Predsjedništva i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Član delegacija parlamenta BiH pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Mladen Ivanić izjavio je za Srnu da je na sjednici Monitoring komitata u Parizu istaknuto da se u slučaju da se to ne dogodi već u aprilu može očekivati hitna rasprava Savjeta Evrope o BiH samo o ovom pitanju.

"Sigurno je da, ukoliko predstojeći opšti izbori budu održani po starom sistemu, nova delegacija BiH u Savjetu Evrope nakon njih neće moći predati akreditive, jer će Savjet Evrope takve izbore smatrati nelegitimnim", rekao je Ivanić.

On je napomenuo da je na sjednici Monitoring komiteta iznio stav da za Republiku Srpsku  nije problem provođenje  odluke Doma za ljudska prava, što je već više puta rečeno.

"Suština je u stavovima kolega iz Federacije BiH koji ne žele da se ustavne promjene ograniče samo na to. Oni su svojim nečinjenjem i dodatnim zahtjevima ustvari onemogućili provođenje ove odluke", dodao je Ivanić.

Prema njegovim riječima,  Monitoring komitet je upozorio danas da je ostalo  još malo vremena da se pokuša dogovoriti promjena Ustava, koji za RS nije bio problem.

"U suprotnom  bi posljedice po BiH mogle biti vrlo ozbiljne, od  zamrzavanja članstva u Savjetu Evrope do  suspendovanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", napomenuo je Ivanić.  
 
Današnjem sastanku Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope,  osim  Ivanića,  prisustvovali  su i člabovi delegacije BiH Milica Marković,  Savo Erić i Azra Hadžiahmetović.