{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prije izbora mora se provesti odluka Doma za ljudska prava

S
17.3.2010. u 18:15
0
3
Prije izbora mora se provesti odluka Doma za ljudska prava
0
Prije izbora mora se provesti odluka Doma za ljudska prava
Monitoring komitet Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope vrlo jasno je danas u Parizu upozorio BiH da prije predstojećih izbora mora provesti odluke Doma za ljudska prava o izmjenama Ustava i Izbornog zakona u dijelu izbora članova Predsjedništva i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Član delegacija parlamenta BiH pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Mladen Ivanić izjavio je za Srnu da je na sjednici Monitoring komitata u Parizu istaknuto da se u slučaju da se to ne dogodi već u aprilu može očekivati hitna rasprava Savjeta Evrope o BiH samo o ovom pitanju.
"Sigurno je da, ukoliko predstojeći opšti izbori budu održani po starom sistemu, nova delegacija BiH u Savjetu Evrope nakon njih neće moći predati akreditive, jer će Savjet Evrope takve izbore smatrati nelegitimnim", rekao je Ivanić.

On je napomenuo da je na sjednici Monitoring komiteta iznio stav da za Republiku Srpsku nije problem provođenje odluke Doma za ljudska prava, što je već više puta rečeno.

"Suština je u stavovima kolega iz Federacije BiH koji ne žele da se ustavne promjene ograniče samo na to. Oni su svojim nečinjenjem i dodatnim zahtjevima ustvari onemogućili provođenje ove odluke", dodao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, Monitoring komitet je upozorio danas da je ostalo još malo vremena da se pokuša dogovoriti promjena Ustava, koji za RS nije bio problem.

"U suprotnom bi posljedice po BiH mogle biti vrlo ozbiljne, od zamrzavanja članstva u Savjetu Evrope do suspendovanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", napomenuo je Ivanić.

Današnjem sastanku Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, osim Ivanića, prisustvovali su i člabovi delegacije BiH Milica Marković, Savo Erić i Azra Hadžiahmetović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: