Kimmo Sasi
0

"BiH bi mogla biti izbačena iz Vijeća Evrope"

SRNA
Kimmo Sasi
Kimmo Sasi
Vijeće Evrope sigurno će reagovati na neprovođenje presude kojom je naloženo brisanje diskriminirajućih odredbi iz Ustava BiH, a jedna od mogućnosti je suspenzija članstva BiH u toj organizaciji, izjavio je koizvjestilac za BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Kimmo Sasi.

Sasi je upozorio da bi organizacija opštih izbora u BiH u oktobru prema Ustavu koji je proglašen diskriminišućim predstavljala ozbiljno kršenje demokratskih normi i standarda, prenose "Nezavisne novine" u sutrašnjem broju.

"Vijeće  Evrope će sigurno reagovati, ali prerano je reći kako. Postoji niz mogućnosti, od oduzimanja agremana  delegaciji BiH do suspenzije članstva BiH u Vijeću Evrope ukoliko bude utvrđeno da zemlja ne zadovoljava osnovne standarde poštovanja ljudskih prava", istakao je Sasi.

 Član delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Mladen Ivanić kaže da je veoma realna mogućnost da BiH snosi teške posljedice neprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava.

"Suspenzija članstva ili uskraćivanje agremena delegaciji koja će biti formirana nakon narednih izbora nisu mogućnost nego realna opasnost sa kojom ćemo se suočiti ako presuda ne bude provedena. Nikom u normalnom svijetu ne možete objasniti zašto niste u stanju provesti presudu kojom se ukida diskriminacija", rekao je Ivanić, istakavši da nikoga ne zanimaju unutrašnjopolitički razlozi.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH i predstavnik SNSD-a u radnoj grupi Vijeća ministara BiH za izmjenu Ustava Dušanka Majkić smatra da su prijetnje Vijeća Evrope samo pritisak na vlasti. Ona kaže i da je rok za provođenje presude prekratak.

"Mnoge zemlje mnogo jednostavnija pitanja rješavaju godinama, a ne ovako ozbiljne ustavne zahvate. Ne želim ni pomisliti da ćemo biti kažnjeni jer nismo uspjeli promijeniti Ustav u izbornoj godini, kada su okolnosti za to veoma nepovoljne", naglasila je Majkić.
Sud u Strazburu presudom iz decembra prošle godine zatražio je od BiH da promijeni način izbora članova Predsjedništva i delegata u Domu naroda parlamenta BiH kako bi i pripadnicima nacionalnih manjina bilo omogućeno kandidovanje za ove funkcije.

Radna grupa za pripremu izmjena Ustava BiH u ponedjeljak je samo konstatovala da se ne mogu dogovoriti o ustavnim amandmanima, čime je praktično onemogućeno provođenje ove presude.