Halid Genjac
0

'Realno je očekivati zamjerke parlamentaraca iz EU'

SRNA
Halid Genjac
Halid Genjac
Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac izjavio je danas da je realno očekivati zamjerke evropskih parlamentaraca za ono što BiH nije uradila u procesu evropskih integracija.

On je izrazio zadovoljstvo što se održava redovni 12. Interparlamentarni susreti BiH - Delegacija Evropskog parlamenta, tokom kojeg će predstavnici BiH biti u prilici da sagledaju prioritete u odnosu EU prema BiH.

Genjac je napomenuo da je na sastanku u Sarajevu prisutna brojna delegacija iz Evropskog parlamenta i da su na dnevnom redu najznačajnija pitanja iz oblasti reforme Ustava, specifično vezana za presudu Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci“, ekonomska problematika, oblasti reforme pravosuđa i liberalizacija viznog režima za građane BiH.

On je ukazao da je delegacija Evropskog parlamenta prvi put u BiH nakon provedenih izbora prošle godine, te da ovaj parlamenta nakon Lisabonskog sporazuma ima i "ulogu koodlučivanja" kod donošenja preporuka za liberalizaciju viznog režima.

Član Komisije za evropske delegacije Božo Ljubić, koji je govorio o reformi Ustava BiH, zatražio je pomoć predstavnika međunarodne zajednice za ustavnu reformu koja će BiH osposobiti za put prema EU.

"Dolazak parlamentarne delegacije i najavljena posjeta visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Catherine Ashton Sarajevu ukazuje da EU ima definisan stav prema BiH i očekujem da nam ga prenesu“, rekao je Ljubić.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić ponovio je da  BiH zaostaje u provođenju reformi potrebnih za evropske integracije, te da na kritike koje su iznijeli  evropski parlamentarcni treba gledati u tom kontekstu. 
"U okviru pripremnih sastanaka za 12. Interparlamentarni susret BiH - Delegacija Evropskog parlamenta dogovoreno je da ćemo insistirati da se pitanje liberalizacije viznog režima završi što prije", rekao je Dokić.

On je naglasio da je provođenjem Mape puta BiH pokazala da je u stanju da dođe do dogovora koji su potrebni. 

"Jasna je poruka iz Brisela da mogu uslijediti sankcije ukoliko BiH do ovih izbora ne završi posao u smislu provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu `Sejdić i Finci protiv BiH`“- rekao je  Dokić.

On je pojasnio da se te sankcije mogu ogledati u obustavljanju ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ili čak da Evropska komisija suspenduje taj sporazum.

"Nadam se da nećemo biti toliko neozbiljni da taj posao i ne uradimo. Ovo je krajnje upozorenje koje je upućeno svim predstavnicima političkih partija da ozbiljno shvate posao usklađivanja Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima“, dodao je Dokić.

On je napomenuo da se u okviru pripremljene zajedničke izjave, koju  bi sutra trebalo da potpišu učesnici 12. Interparlamentarnog susreta, ozbiljno podvlači obaveza popisa stanovništva u BiH.