{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Dolazak evropske delegacije dobar znak za BiH"

S
13.2.2010. u 09:40
0
8
"Dolazak evropske delegacije dobar znak za BiH"
0
"Dolazak evropske delegacije dobar znak za BiH"
Šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas izjavio je da dolazak delegacije Evropskog parlamenta najavljen za sljedeću sedmicu ukazuje na veliki nivo evropskog interesa za BiH i da je dobar znak za put BiH ka EU.
"EU u posljednjih nekoliko mjeseci ne pokušava da zada novu zadaću BiH, već da poruči `pomozite nama da pomognemo vama`'', rekao je Kourkoulas sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naglasio da su koraci za članstvo u EU dobro poznati i da se neće mijenjati, te da zemlja mora biti sposobna da primijeni 90 000 stranica evropskog zakonodavstva.

Kourkulas je naglasio da EU čini sve da ubrza evropski put BiH, ali da BiH mora ispuniti uslove koje su ispunile i ostale zemlje koje su dobile vizne olakšice.

On je rekao da ne može prejudicirati rezultate posjeta evropskih ekspertskih grupa koje su dolazile u BiH da provjere kakva je ispunjenost uslova za viznu liberalizaciju.

"Moramo biti optimistični. Ja bih zahvalio vlastima, ministarstvima, ljudima iz ministarstava bezbjednosti, civilnih poslova, unutrašnjih poslova koji su sjajno uradili svoj posao, ali ovo je proces u kome je BiH izgubila dosta vremena. To je jedan od razloga zašto nismo u poziciji da vašu zemlju brže uključimo u proces'', rekao je Kourkoulas.

On je naglasio da je stavove EU o Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi, usvojenom u Narodnoj skupštini RS, prenio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: