BiH
200

Preživjeli logoraši iz Omarske: Naviru strašne emocije

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Bivši logoraši zloglasnog logora Omarska, formiranog u maju 1992. godine u krugu istoimenog rudnika nedaleko od Prijedora na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, prisjetili su se danas, na 22. godišnjicu od zatvaranja tog logora, strahota proživljenih tokom boravka u zatočeništvu.

Bivši logoraš Nusret Sivac u Omarskoj je bio od početka juna do 6. augusta kada je prebačen u logor Trnopolje.

Rudnik Omarska koji je pretvoren u logor je bio najveća tvornica smrti poslije Drugog svjetskoj rata. Ovdje su dovedeni stanovnici sa područja opštine Prijedor, najviše Bošnjaka, ali bilo je i Hrvata i trojica Srba.

"Dani provedeni u logoru su neizbrisivi, pamtit ću ih dok sam živ. Načini na koje su se nad nama iživljavali stražari i ispitivači su mnoge moje komšije i prijatelja koštali života", pojasnio je Sivac za Anadolu Agency (AA).

Kako kaže, ubijani su, a da za to nisu postojali razlozi, sve su to bili civili koji su dovedeni iz svojih kuća.

"Bilo je tu maloljetnika, djece od 14 godina i staraca koji su imali više od 80 godina. Prema svima nama su se ponašali isto, kako su se ponašali prema starijima tako su se ponašali i prema maloljetnicima", kazao je Sivac.

U logoru Omarska je bilo i 37 žena, od kojih je ubijeno pet.

"Svi dani provedeni ovdje su bili teški, ali jedan od najtežih je bio kada su nas kolektivno tukli nakon odlaska na jedan obrok koji smo trebali da dobijemo. Ja sam dobio udarac nekim bičem u oko. Eso Sadiković je mislio da ću ostati bez oka", prisjetio se Sivac.

Neki logoraši nikada se nisu vratili na mjesto gdje su u ljeto 1992. godine bili zatočeni, a nekima su trebale i godine da se suoče sa strahovima i posjete mjesto gdje su proživljavali torture i traume.

"Vratiti se na ovo mjesto je jako teško. Naviru strašne emocije. Teško mi je bilo kada sam vidio ubijenog brata Omera i njegovog jedinog sina Adnana. Morao sam da ih odnesem do Bijele kuće gdje su ležali i čekali da ih odvezu u jednu od masovnih grobnica", prisjetio se Sivac jednog od najtežih dana provedenih u logoru Omarska.

Kako kaže, među zatvorenicima je bila i njegova sestra, Nusreta Sivac.

"Žene su prolazile kroz strašne torture, mi smo sve slušali njihove krike, vapaje, dozivanje u pomoć, a u tim trenucima se nikome nije moglo pomoći", prisjetio se Sivac.

Logorašica koja je nekoliko puta izbjegla likvidaciju Sebiha Turkanović kazala je da su prije 22 godine na mjestu nekadašnjeg logora Omarska razmišljali hoće li preživjeti.

Sebiha je prvi put posjetila bivši logor Omarska deset godina nakon zatvaranja.

"Ja sam među onih pet žena koje su oni stavili na spisak za likvidaciju, a jedina koja je preživjela", prisjetila je Turković.

Ona je poručila da se ovo mjesto i žrtve ne smiju zaboraviti i da su je osam puta izvodili na strijeljanje.

"Osam puta su me izvodili da me ubiju, ja stvarno ne znam kako sam ostala živa", kazala je Turković.