BiH
0

Prezentovan Prijedlog amandmana na Ustav BiH

FENA
Prijedlog amandmana na Ustav Bosne i Hercegovine, koji je uradila ekspertna grupa Foruma građana Tuzle u okviru projekta "Ustavne promjene u BiH-civilna inicijativa", prezentiran je danas u Sarajevu.

Predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić kazao je kako su željeli, u prvom redu, da iz Ustava BiH uklone sve diskriminatorske odredbe.

"Iz našeg prijedloga smo izbacili kategoriju 'ostalih'. Jasno smo definirali da u BiH žive Bošnjaci, Hrvati, Srbi i nacionalne manjine, a uveli smo i jednu kategoriju nacionalno neopredjeljenih građana, državljana BiH", kazao je Šehić.

Kad je u pitanju definiranje Bosne i Hercegovine, osim demokratska, kako to stoji u sadašnjem Ustavu, predloženim amandmanima definirana je kao pravna, socijalna i sekularna država koja svoje postojanje i uređenje zasniva na univerzalnim vrijednostima, a posebno na vrijednostima antifašizma.

"Predvidjeli smo da bude jedan predsjednik i tri potpredsjednika države koji bi se rotirali svakih 12 mjeseci s posebnim nadležnostima predsjednika koji može predstavljati ovu državu u inozemstvu ili pred nekim međunarodnim organizacijama. Predviđene su i određene stvari gdje će trebati konsenzus predsjednika i tri potpredsjednika", kazao je Šehić.

Dio sadašnjih nadležnosti Predsjedništva, predloženim amandmanima, prenesen je na Parlament BiH koji bi se zvao Skupština BiH, kao i na Vijeće ministara.

"Kod Vijeća ministara smo dopunili principe i nadležnosti tako da bi i Vijeće ministara bilo dužno da štiti teritorijalni integritet i politički suverenitet BiH kao države jer smo svjedoci različitog ponašanja političara u BiH", kazao je Šehić.

Prema predloženim amandmanima, Skupština BiH bi se sastojala od dva doma. Predstavnički dom bi imao 81 poslanika - 50 iz Federacije BiH, a 31 iz RS-a.

"Nismo predvidjeli entitetsko glasanje. Entitetsko glasanje u jednom segmentu smo prebacili u Dom naroda koji bi trebao da broji 31 delegata", kazao je Šehić.

Predloženo je da se Dom naroda sastoji od 31 delegata, od kojih 17 iz FBiH i to šest Bošnjaka, šest Hrvata i tri Srbina i dva iz reda nacionalnih manjina i nacionalno neopredjeljenih te 14 iz RS-a i to šest Srba, tri Bošnjaka, tri Hrvata i dva iz reda nacionalnih manjina i nacionalno neopredjeljenih.

"Mi smo entitetsko glasanje u jednom segmentu koji je za nas jako bitan prebacili u Dom naroda. Tu će se moći govoriti o zaštiti interesa određenog entiteta. Nismo ga ukinuli, ali željeli smo Predstavnički dom učiniti prohodnijim, funkcionalnijim, efikasnijim, a tamo gdje je mjesto treba da se odlučuje o vitalnim nacionalnim interesima i interesima entiteta", pojasnio je Šehić.

Prijedlogom amandmana definiran je i Ustavni sud BiH koji bi, smatraju predlagači, morao da bude depolitiziran.

Šehić je kazao da je ovo samo prva faza, te da će nastaviti i drugu fazu ustavnih promjena.

Član eskeprtne grupe Foruma građana Tuzle Nerzuk Ćurak, napominjući da je ovo jedna civilna inicijativa, izrazio je nadu da će novi saziv Parlamenta BiH imati dovoljno sluha da pozove predstavnike svih civilnih inicijativa koje su uradile neki prijedlog ustavnih promjena da iznesu te prijedloge u Parlamentu BiH.

"Naš prijedlog ustavnih promjena je zbiljska afirmacija ravnopravnosti u BiH u svakom pogledu i zbiljska afirmacija ukidanja diskriminacije", kazao je Ćurak.

Član ekspertne grupe Miodrag Živanović je rekao da predložene ustavne promjene žele eliminirati poniženje svakog čovjeka ponaosob, a ne samo diskriminaciju kad je riječ o etničkoj ili religijskoj pripadnosti.

"S ovim želimo, generalno posmatrano, da država BiH bude takva da ona služi ljudima, a ne ljudi da služe državi", kazao je Živanović.

Prijedlog amandmana na Ustav BiH Forum građana Tuzle dostavio je svim političkim strankama.