BiH
0

Prezentacija o primjeni Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Kantonu Sarajevo

FENA
Prezentacija Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i mogućnosti njegove primjene u prekršajnom i u krivičnom postupku upriličena je danas u okviru radionice za sudije i tužioce kao dio provedbe Akcionog plana prevencije, zaštite i borbe protiv nasilja u porodici u Kantonu Sarajevo za 2007.-2008., koji je Vlada KS-a usvojila u oktobru 2007. godine.

Radionicu je organizirala Fondacija lokalne demokratije.

“Usvajanjem Akcionog plana prevencije, zaštite i borbe protiv nasilja u porodici na području Kantona Sarajevo za period 2007.-2008., Kanton Sarajevo je postao prva lokalna zajednica u BiH koja na organiziran i strateški način zajedničkim djelovanjem vladinih institucija i nevladinog sektora pristupa prevenciji, borbi i zaštiti od nasilja u porodici”, kazala je menadžerica ovog projekta Selma Begić.

“Prema sadašnjem Zakonu o zaštiti od nasilja moguće je podnijeti zahtjev za izricanje zaštitne mjere i takve mjere mogu izreći prekršajna odjeljenja u okviru redovnih sudova. A počinioci se kažnjavaju u okviru krivičnog postupka. Pojavljaju se problemi u praksi i vezi s definicijom samog nasilja, jer je pitanje definicije nasilja regulirano i Zakonom o zaštiti od nasilja i krivičnim zakonom”, kazala je sutkinja Kantonalnog suda Sarajevo Adisa Zahiragić.

Ona je kazala da se moraju postići dva cilja: kažnjavanje počinioca (u okviru krivičnog postupka) i zaštita žrtve (u okviru prekršajnog postupka izricanjem zaštitne mjere).

“Najblaži oblik je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine, dok njegovi teži oblici, zavisno od težine posljedice (da li je u pitanju nanošenje teške tjelesne povrede, žrtva maloljetna osoba ili smrtna posljedica), mogu biti i dugotrajni zatvor”, kazala je Zahiragić.

Dodala je da novčana kazna uglavnom ovisi o materijalnoj situaciji počinioca te da se kreće od 1.000 do 2.000 KM.

“Najviše je bilo sankcija, kada je u pitanju krivični postupak, koje se odnose na uvjetne osude upravo zbog te materijalne situacije”, kazala je Zahiragić.

U 2007. u FBiH je podneseno u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici 78 zahtjeva za izricanje zaštitnih mjera, a od toga je u 17 slučajeva ta mjera i izrečena.

“Radi se o zaštitnim mjerama kao što su udaljenje iz stana ili kuće radi zaštite žrtve od nasilja, liječenje od ovisnosti, obavezan psiho- socijalni tretman”, kazao je stručni saradnik u Gender centru FBiH Azir Merđanović. Naglasio je da je potrebno podići javnu svijest o problemu nasilja te uvezati institucije i koordinirati aktivnosti na rješavanju ovog problema.