BiH
0

Prevareni žiranti traže zakon, počela sjednica Predstavničkog doma FBiH

FENA
Članovi Udruženja za zaštitu žiranata u BiH, njih dvadesetak, okupilo se jutros ispred zgrade u kojoj je počela sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu, tražeći da što prije stupi na snagu Zakon o zaštiti žiranata u FBiH, koji je odobren nedavno, ali u različitim tekstovima u Predstavničkom i u Domu naroda, zbog čega još ne može stupiti na snagu kao ni bilo koji drugi zakon pod tim uvjetima.

Protestnici, uglavnom žiranti koji otplaćuju tuđe kredite, zatražili su, a Predstavnički dom uvažio većinom glasova, da u današnjem dnevnom redu bude i usaglašavanje različito usvojenih tekstova ovog zakona.

Zakon u osnovi predviđa da banke ne pozivaju odmah žirante ako glavni dužnik ne izmiruje uredno kredit već da prvenstveno iscrpljuju sve mogućnosti za naplatu od glavnog dužnika.

Prva tačka današnjeg dnevnog reda je Nacrt budžeta FBiH za 2014. godinu, koji je predložila Federalna vlada.

"Nivo projiciranih budžetskih prihoda, u odnosu na ukupne rashode i izdatke, rezultirao je deficitom od 655,1 milion KM. Planirano je da se pokriće deficita izvrši novcem od četvrtog stand-by aranžmana u iznosu od 299 miliona KM, i to na osnovu postojećeg aranžmana s MMF-om u iznosu od 124 miliona i sredstvima ekstenzije stand-by aranžmana od 175 miliona. Također je planirano da se deficit dodatno pokrije sa 46 miliona od Svjetske banke, zbog čega Federacija BiH treba da usvoji set zakona za poboljšanje poslovnog okruženja, zatim emitovanjem obveznica u iznosu od 50 miliona KM, trezorskih zapisa od 260 miliona i primicima od finansijske imovine u iznosu od 0,125 miliona KM", rekao je jučer na pres-konferenciji Omer Vatrić, predsjednik parlamentarnog odbora za ekonomsku i finansijsku politiku.

Tekući budžetski transferi, prema Vladinom prijedlogu, ostaju na istom nivou za poljoprivredu, za raseljene osobe i povratnike, za zaštitu okoliša, obrazovanje, kulturu i sport kao i za željeznice. Transfer za PIO od 215,1 milion KM (s uključenim dugom prema PIO) također je zadržan na ovogodišnjem nivou.

Transferi za invalidnine, dobitnike ratnih priznanja i civilne žrtve rata su kao i ovogodišnji, a za neratne invalide su planirani u iznosu od 112 miliona KM. Potreba da se osigura dodatnih 6,5 miliona KM je nešto što treba uraditi do kraja godine, rekao je Vatrić.

Kapitalni budžetski transferi su planirani na 14,9 miliona KM i manji su za 24,7 miliona, a osnovni razlog je činjenica da GSM licenca nije planirana ni na prihodovnoj ni na rashodovnoj strani budžeta.

Vatrić ističe da je iz MMF-a naznačeno da bi budžet za 2014. godinu trebalo donijeti do 9. decembra.

Predloženi budžet iznosi oko dvije milijarde i 357 miliona KM, što je za 143,5 miliona ili za 6,5 posto više nego u budžetu za 2013.