{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nacrt budžeta FBiH za iduću godinu na dnevnom redu Doma naroda

F
22.11.2013. u 08:05
3
5
Nacrt budžeta FBiH za iduću godinu na dnevnom redu Doma naroda
3
Nacrt budžeta FBiH za iduću godinu na dnevnom redu Doma naroda
Foto: Klix.ba
U Sarajevu je za danas najavljena vanredna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta a jedna od predloženih tačaka dnevnog reda je Nacrt budžeta FBiH za iduću godinu, koji je jučer odobrio Predstavnički dom.
Ako to učini i Dom naroda, tekst budžeta ide u daljnju parlamentarnu proceduru, u formu prijedloga, nakon čega će uslijediti ponovna rasprava u oba doma i konačno izjašnjavanje poslanika odnosno delegata.

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je da budžet treba da bude odobren u Parlamentu do 9. decembra da bi Federacija dobila narednu tranšu novca od stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. U protivnom, tranša će izostati i uslijediti rebalans, što bi bio neželjeni slijed, kako je obrazložio.

Budžet za 2014. godinu, koji je Parlamentu predložila Federalna vlada, najavljen je u iznosu od 2.357.715.456 KM, što je za 6,5 posto ili za 143,5 miliona više nego u ovogodišnjem budžetu. Glavni razlog za ovo povećanje je predviđeno veće servisiranje duga u idućoj godini.

Obrazlažući jučer nacrt poslanicima Predstavničkog doma, premijer Nikšić je najavio da u idućoj godini Federaciju čeka vraćanje značajnog iznosa duga koji je aktuelna vlada najvećim dijelom "naslijedila", ali i da je pokriće deficita realno planirano.

Nešto više od 976 miliona KM unutrašnjeg i vanjskog duga kao iznosa u koji su uračunate i kamate, rekordni je iznos koji se mora vratiti u jednoj godini, prema premijerovom obrazloženju.

"To je prije svega rezultat zaduženja do 2010. godine i prema dinamici isplate, dolazi sad na naplatu", dodao je Nikšić.

"Kad se odbije ovaj dug, naš operativni budžet (za 2014.) iznosi 1.381.344.904 KM i on je usklađen s našim prihodima, odnosno ostvarujemo tekući suficit kada posmatramo samo tekuće prihode i tekuće rashode, bez finansiranja kredita. Dakle, uspjeli smo uravnotežiti naše prihode i rashode, ali je vraćanje duga problem zbog kojeg imamo deficit koji je realan. Također, način njegovog pokrića je isto tako realan i siguran sam da ćemo provedbom mjera predviđenih budžetom i drugih koje provodimo i koje planiramo, osigurati dodatne prihode kojima ćemo deficit uspjeti pokriti.

Ukoliko uspijemo obezbijediti dodatne prihode, proporcionalno ćemo smanjivati planirane iznose trezorskih zapisa", rekao je federalni premijer.

Najznačanija stavka i glavni razlog porasta otplate duga je otplata po trećem stand-by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Radi se o prethodnom aranžmanu koji smo zatekli 2011. godine i koji je tada prekinut", izjavio je Nikšić.

Otplata domaćeg pozajmljivanja planirana je u iznosu od 234,7 miliona, što je povećanje za 149,7 miliona. U narednoj godini planirana je uvećana emisija trezorskih zapisa da bismo imali više prostora za eliminiranje rebalansa u gotovinskom toku, odnosno velikog kašnjenja u izmirivanjima obaveza.

"Ovim mjerama Vlada dodatno stimuliše razvoj tržišta kapitala, odnosno tržišta domaćih vrijednosnih papira", premijerove su riječi.

Što se tiče prihoda u budžetu za 2014. godinu, neporezni su planirani u iznosu od 315 miliona i manji su za 136,2 miliona jer nisu planirani prihodi od dividende od Elektroprenosa i GSM licence.

-Također, značajno su inducirani prihodi od krajnjih korisnika i planirani su u iznosu od 11 miliona, odnosno manje za devet u odnosu na 2013. godinu, dok su po pravilu trebali biti planirani u iznosu od 160 miliona KM. Krajnji korisnici na koje se ovo odnosi su željeznice, kantoni i ostala javna preduzeća - naveo je premijer.

-Budžetom je inače predviđeno uredno izmirivanje plaća budžetskim korisnicima, a taj dio je uvećan za doprinose vezane za tužbe po sporazumu o vansudskoj nagodbi - ističe Nikšić.

Predviđeno je i uredno izmirivanje penzija te primanja ratnih i neratnih invalida, porodica poginulih branitelja i civilnih žrtava rata.

"Također je osigurano sufinansiranje pet institucija kulture i vođeno je računa o gender senzitivnom budžetiranju", kazao je između ostalog premijer FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: