BiH
3

Nacrt budžeta FBiH za iduću godinu na dnevnom redu Doma naroda

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Sarajevu je za danas najavljena vanredna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta a jedna od predloženih tačaka dnevnog reda je Nacrt budžeta FBiH za iduću godinu, koji je jučer odobrio Predstavnički dom.

Ako to učini i Dom naroda, tekst budžeta ide u daljnju parlamentarnu proceduru, u formu prijedloga, nakon čega će uslijediti ponovna rasprava u oba doma i konačno izjašnjavanje poslanika odnosno delegata.

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je da budžet treba da bude odobren u Parlamentu do 9. decembra da bi Federacija dobila narednu tranšu novca od stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. U protivnom, tranša će izostati i uslijediti rebalans, što bi bio neželjeni slijed, kako je obrazložio.

Budžet za 2014. godinu, koji je Parlamentu predložila Federalna vlada, najavljen je u iznosu od 2.357.715.456 KM, što je za 6,5 posto ili za 143,5 miliona više nego u ovogodišnjem budžetu. Glavni razlog za ovo povećanje je predviđeno veće servisiranje duga u idućoj godini.

Obrazlažući jučer nacrt poslanicima Predstavničkog doma, premijer Nikšić je najavio da u idućoj godini Federaciju čeka vraćanje značajnog iznosa duga koji je aktuelna vlada najvećim dijelom "naslijedila", ali i da je pokriće deficita realno planirano.

Nešto više od 976 miliona KM unutrašnjeg i vanjskog duga kao iznosa u koji su uračunate i kamate, rekordni je iznos koji se mora vratiti u jednoj godini, prema premijerovom obrazloženju.

"To je prije svega rezultat zaduženja do 2010. godine i prema dinamici isplate, dolazi sad na naplatu", dodao je Nikšić.

"Kad se odbije ovaj dug, naš operativni budžet (za 2014.) iznosi 1.381.344.904 KM i on je usklađen s našim prihodima, odnosno ostvarujemo tekući suficit kada posmatramo samo tekuće prihode i tekuće rashode, bez finansiranja kredita. Dakle, uspjeli smo uravnotežiti naše prihode i rashode, ali je vraćanje duga problem zbog kojeg imamo deficit koji je realan. Također, način njegovog pokrića je isto tako realan i siguran sam da ćemo provedbom mjera predviđenih budžetom i drugih koje provodimo i koje planiramo, osigurati dodatne prihode kojima ćemo deficit uspjeti pokriti.

Ukoliko uspijemo obezbijediti dodatne prihode, proporcionalno ćemo smanjivati planirane iznose trezorskih zapisa", rekao je federalni premijer.

Najznačanija stavka i glavni razlog porasta otplate duga je otplata po trećem stand-by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

"Radi se o prethodnom aranžmanu koji smo zatekli 2011. godine i koji je tada prekinut", izjavio je Nikšić.

Otplata domaćeg pozajmljivanja planirana je u iznosu od 234,7 miliona, što je povećanje za 149,7 miliona. U narednoj godini planirana je uvećana emisija trezorskih zapisa da bismo imali više prostora za eliminiranje rebalansa u gotovinskom toku, odnosno velikog kašnjenja u izmirivanjima obaveza.

"Ovim mjerama Vlada dodatno stimuliše razvoj tržišta kapitala, odnosno tržišta domaćih vrijednosnih papira", premijerove su riječi.

Što se tiče prihoda u budžetu za 2014. godinu, neporezni su planirani u iznosu od 315 miliona i manji su za 136,2 miliona jer nisu planirani prihodi od dividende od Elektroprenosa i GSM licence.

-Također, značajno su inducirani prihodi od krajnjih korisnika i planirani su u iznosu od 11 miliona, odnosno manje za devet u odnosu na 2013. godinu, dok su po pravilu trebali biti planirani u iznosu od 160 miliona KM. Krajnji korisnici na koje se ovo odnosi su željeznice, kantoni i ostala javna preduzeća - naveo je premijer.

-Budžetom je inače predviđeno uredno izmirivanje plaća budžetskim korisnicima, a taj dio je uvećan za doprinose vezane za tužbe po sporazumu o vansudskoj nagodbi - ističe Nikšić.

Predviđeno je i uredno izmirivanje penzija te primanja ratnih i neratnih invalida, porodica poginulih branitelja i civilnih žrtava rata.

"Također je osigurano sufinansiranje pet institucija kulture i vođeno je računa o gender senzitivnom budžetiranju", kazao je između ostalog premijer FBiH.