BiH
0

Federacija BiH ispunila uvjet MMF-a usvajanjem budžeta za 2014.

FENA
Federacija Bosne i Hercegovine ispunila je uvjet Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da do 9. decembra njen parlament usvoji federalni budžet za iduću godinu.

To su učinila oba doma Federalnog parlamenta, jučer Predstavnički na maratonskom zasjedanju, a danas i Dom naroda, na mnogo kraćoj, također vanrednoj sjednici, u Sarajevu.

U prvom domu je podržan s 53 glasa(od 98 poslanika,od kojih svi nisu bili prisutni),a u Domu naroda,koji ukupno ima 58 delegata, s 30 glasova.

Jučer su iz Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske demokratske zajednice 1990 doznačili da neće podržati budžet, nasuprot SDP-a, SDA, Narodne stranke "Radom za boljitak" i delegata drugih partija koje su ga podržale, dok su ostale bile uzdržane.

MMF je tražio usvajanje do 9. decembra kao uvjet za isporuku naredne kreditne novčane tranše, upozoravali su u ova dva dana poslanike i delegate premijer Nermin Nikšić i ministar finansija Ante Krajina.

Premijer je naglašavao da će uslijediti neželjeni rebalans ako izostane naredna isporuka kreditnog novca.

Budžet je na koncu odobren u oba parlamentarna doma u istom tekstu, što je neophodno za njegovo stupanje na snagu kad za to dođe vrijeme.

Jučer je u Predstavničkom domu bilo onih koji su smatrali da se različiti tekstovi u dva doma „osjećaju u zraku“ zbog mnoštva podnesenih amandmana i da će trebati usaglašavati budžet, a to bi dovelo u pitanje MMF-ov rok.

Vlada je jučer prihvatila tri amandmana iz Predstavničkog doma, od podnesenih 51, pa su auotomatski postali sastavni dio budžeta.

Okvirna cifra budžeta od 2.357.715.456 KM ostala je ista i s tim promjenama,samo je na nekim unutrašnjim budžetskim pozicijama preraspodijeljen novac.

Prvi amandman nalaže preusmjeravanje 118.000 KM za Radio-televiziju Federacije BiH, drugi izdvajanje milion KM za revolving fond za žene poljoprivrednice u ruralnom razvoju FBiH, a treći da pola novca kojim se diskreciono raspolaže u okviru visokih federalnih funkcija, a polovina je blizu 460.000 KM, bude preusmjereno kao pomoć za rad Zemaljskog muzeja BiH, Akademije nauka i umjetnosti te Kinoteke BiH.

Vlada je uvažila i nekoliko primjedbi iznesenih u Parlamentu dok je budžet razmatran tek u nacrtu. U ova dva dana obrazložio ih je premijer rekavši da je predviđeni novac za reprezentaciju, naknade za službena putovanja, za rad u komisijama i po ugovorima o djelu, umanjen za 20 posto u odnosu na izvršenje za 2012. godinu u organima uprave koji su dobili negativno revizorsko mišljenje. Ukupno umanjenje po tom osnovu je 362.530 KM.

Transfer kantonima povećan je za četiri miliona KM te sada iznosi 16 miliona, a novac je za to osiguran umanjenjem pozicije Japanskog granta 2KR za četiri miliona KM.

  • Tokom rasprave na prethodnim sjednicama oba doma ovog parlamenta, više puta je naglašena potreba za dodatnom podrškom domaćoj privredi, pa smo pored ranije planiranih sredstava u nacrtu, osigurali dodatna dva miliona KM na razdjelu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za formiranje garancijskog fonda za unapređenje domaće privrede. Sredstva su osigurana internim preraspodjelama.Ovaj fond će se realizovati putem Union banke - rekao je Nikšić.

Shodno zajedničkom opredjeljenu ka podršci insititucijama kulture, osigurano je sufinansiranje pet institucija kulture u ukupnom iznosu od 1.400.000 KM. Dio sredstava za ove namjene osiguran je umanjenjem sredstava s pozicije Tekuće rezerve Vlade te prestrukturiranjem sredstava unutar pojedinih ministarstava, obrazložio je premijer Nikšić.

Negirao je konstatacije da se radi o predizbornom budžetu, izrečene u Parlamentu dok je dokument bio u nacrtu.

  • Budžet je odraz potpuno odgovorne i realne politike - politike štednje i racionalnog trošenja. Javna potrošnja je i za 2014. smanjena za dodatnih 45 miliona, a rashodi svedeni ispod nivoa iz 2008. godine. Predloženi budžet ima potpuno realno planirane i osigurane izvore finansiranja tokom cijele 2014. godine - ustvrdio je premijer Nikšić.

  • Nikome ne bih poželio da se nađe u situaciji u kojoj smo se mi našli pri preuzimanju mandata, s prekinutim aranžmanom s MMF-om te neobezbjeđenim prihodima u iznosu od nekoliko stotina miliona KM, kao i s prognoziranim bankrotom Federacije u roku od tri mjeseca. Usvajanjem ovog budžeta i nastavkom reformi u okviru 4. stand-by aranžmana s MMF-om, osiguravamo potpunu finansijsku stabilnost i osiguravamo da predizborni period pred nama neće imati negativnog utjecaja na redovitost svih budžetskih isplata. Ovakav budžet nas ne vodi u dužničko ropstvo. Naprotiv, cijenimo kako se rješavamo naslijeđenih dugova i smanjujemo ukupan iznos duga - istakao je Nikšić.

Nivo otplate glavnice vanjskog duga u narednoj godini iznosi 484,9 miliona KM i veći je 62,6 miliona KM u odnosu na 2013. Najveći dio je otplata po trećem stand-by aranžmanu u iznosu od oko 263 miliona KM, koji je zaključen u prethodnom mandatu. Ostali prispjeli vanjski dugovi se uglavnom odnose na kredite Londonskog kluba, EBRD-a i Svjetske banke. U strukturi otplate glavnice unutrašnjeg duga, najznačajniji iznos od 127 miliona odnosi se na obaveze isplate za staru deviznu štednju. Ostatak se uglavnom odnosi na kratkoročne trezorske zapise i ima gotovo neutralan efekat, obrazlažio je premijer.

  • U narednoj godini zadužujemo se za 299 miliona KM kod MMF-a, za 46 miliona KM kod Svjetske banke i 80 miliona KM neto efekta domaćeg zaduživanja, što ukupno iznosi 425 miliona. Istovremeno smo obavezni da servisiramo, odnosno vraćamo 655,4 miliona KM glavnice duga, uvećane za kamatu. Dakle, smanjujemo unutrašnji i vanjski dug za 230,4 miliona KM plus pripadajuća kamatna stopa. I dok je u prethodnom mandatu Vlada osiguravala sredstva za likvidnost posuđivanjem više od 150 miliona maraka kod komercijalnih banaka po efektivnoj kamatnoj stopi od preko 8 posto, danas se nas proziva što izvore finasiranja, osim kroz aranžman s MMF-om, Svjetskom bankom, osiguravamo i izdavanjem trezorskih zapisa i obveznica (s najnižom prosječnom kamatnom stopom u regionu). I ako postoji mnogo kritičara aranžmana s MMF-om, upravo ovaj aranžman je osigurao najpovoljnije izvore finansiranja budžetskog deficita u doba ekonomske krize i recesije te nas podržao u restriktivnoj fiskalnoj politici - politici štednje - kazao je Nermin Nikšić.

On je također najavio redovnu isplatu plaća budžetskim korisnicima u narednoj godini, penzija, nastavak vraćanja duga za penzijsko-invalidsko osiguranje, kao i nesmetanu isplatu ratnih i neratnih invalidnina, davanja za porodice poginulih branitelja, dobitnike najviših ratnih priznanja te za civilne žrtve rata.

  • Ne treba bježati od činjenice da je i ovaj budžet primarno socijalnog karaktera. To nije pitanje našeg ili vašeg izbora, to je naša obaveza utvrđena brojnim zakonima, prema kojima se moramo brinuti o socijalnim potrebama stanovništva u FBiH. U 2014. godini, samo rashodi u domenu direktnih socijalnih i boračkih davanja su planirani u iznosu od oko 700 miliona KM - za ratne invalidnine 310 miliona KM, za civilne žrtve rata 28 miliona KM, neratne nivalide 112 miliona, za transfer PIO 215 miliona i za druga socijalna davanja oko 30 miliona KM. Nesporno je kako se radi o prevashodno socijalnom budžetu koji i pored toga ima izraženu razvojnu komponentu. Budžet za 2013. godine jeste bio stablizirajući te smo uz takav budžet uspjeli izaći iz recesije i stvoriti preduvjete da 2014. godina bude godina ekonomskog rasta, rasta zaposlenosti i dodatnih novih investicija. Ohrabrujući su posljednji statistički izvještaji koji ukazuju na rast svih ključnih ekonomskih parametara - rekao je također premijer u Parlamentu.

Vrijednost građevinskih radova u augustu 2013., kako je rečeno, u odnosu na prosjek 2012. rasla je za 39,9 posto. Izvoz iz FBiH je u devet mjeseci 2013. u odnosu na isti period prošle godine veći za 6,8 posto, dok je uvoz u istom periodu manji za 1,5 posto.

  • Zaustavili smo trend smanjenja zaposlenosti. Samo u septembru je registrirano više od 2. 600 novih radnih mjesta. Prema podacima Poreske uprave, u oktobru se taj broj povećao za dodatnih 3.700 radnika. Očekujem da će do kraja godine broj zaposlenih preći 440.000. Time ćemo potpuno anulirati negativne efekte recesije i stvoriti preduvjete za dodatni rast zaposlenosti u 2014. godini - zaključio je.

Za sufinansiranje aktivnih politika zapošljavanja koje provodi Federalni zavod za zapošljavanje izdovojeno je 10 miliona KM. To je najveći iznos ikad izdvojen u budžetu za ove namjene, a na osnovu raspoloživih podataka, može se utvrditi kako je od svog osnivanja 2001.godine do danas, Zavod u ove svrhe iz budžeta ukupno dobio 1,3 miliona KM.

S dodatnim sredstvima Zavoda u 2014.godini bit će za aktivne politike zapošljavanja, primarno mladih osoba, osigurano oko 30 miliona KM.

  • Namjera nam je da zajedno sa setom zakona osiguramo dodatnih 10-tak hiljada zaposlenih. Osigurana je i garancija za kreditno zaduženje JP „Autoceste“ od šest miliona KM, što će omogućiti ubrzan nastavak radova na dionicama Koridora 5-C. Podrška privrednim aktivnostima uključuje i podsticaje za poljoprivredu od 68 miliona KM, subvencije rudnicima (20 miliona KM), željeznicama (22 miliona KM), sredstva za pozajmice pri Ministarstvu energije, rudarstva i industrije od šest miliona KM, subvencije pri Ministarstvu okoliša i turizma u iznosu od 6,6 miliona KM, pri Ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta od 3,9 miliona. Ukupan iznos direktnih podsticaja privrednim aktivnostima iznosi oko 163,5 miliona KM ili 11,8 posto operativnog budžeta FBiH u 2014. godini. Glasanjem za ovakav budžet, glasate za socijalnu stabilnost u idućoj godini, redovitost svih isplata iz budžeta; opredjeljujete se za značajne podsticaje ekonomskim aktivnostima i investicije; kreiranje nekoliko hiljada novih radnih mjesta i rast zaposlenosti u idućoj godini. Smatram da su ovakvi ciljevi i planovi zajednički interes svih građana - poručio je premijer članovima Parlamenta pozivajući ih da odobre budžet FBiH za 2014. koji je predložila Federalna vlada.