Preuzete obaveze i odgovornosti u slučaju RK Bosna

F
FENA
18.1.2010. u 17:24
0
2
Preuzete obaveze i odgovornosti u slučaju RK Bosna
0
Preuzete obaveze i odgovornosti u slučaju RK Bosna
Kompanija "VF komerc“ d.o.o. Sarajevo smatra da se prilikom informisanja bosanskohercegovačke javnosti u vezi s dešavanjima u robnoj kući u Zenici spominje u negativnom kontekstu te da se pritom koriste neprovjerene informacije.
U saopćenju za javnost ova kompanija navodi da je na temelju ugovora zaključenog između Robnih kuća "Beograd" iz Beograda i preduzeća "VF komerc" d.o.o. Sarajevo 26. januara 2005. godine kupac "VF komerc" d.o.o. Sarajevo postao vlasnik i osnivač preduzeća "Beograd kom"» d.o.o., a kupac je na javno oglašene uslove za prodaju u cijelosti ispunio sve obaveze.

U konkretnom slučaju štrajka radnika radi se o nekolicini radnika koja je 1992. donijela odluku o osnivanju preduzeća Robne kuće "Bosna" Zenica, čime im je dobrovoljno prestao radni odnos u preduzeću Robne kuće "Beograd" i isti je zasnovan u novoosnovanoj RK "Bosna" Zenica, saopćeno je.

Nadalje stoji da su se radnici, nakon donošenja odluke o osnivanju i registraciji preduzeća, prijavili kod Zavoda penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja, što se može provjeriti kod navedenih institucija, te da sva svoja prava po osnovu radnog odnosa radnici RK "Bosna" mogu tražiti isključivo od RK "Bosna" Zenica, a ne od preduzeća "VF komerc" d.o.o. Sarajevo i RK "Beograd kom" d.o.o Sarajevo.

"Nezakonitim radnjama radnika bivše RK "Bosna" vlasniku objekta robne kuće je prouzrokovana nenadoknadiva imovinska šteta koja se ogleda u tome da istu nije mogao koristiti do decembra 2007. godine, što je slučaj i danas. Od januara 2005. do decembra 2007. godine preduzeće RK "Bosna" Zenica je koristilo objekat robne kuće, davalo ga u zakup i ubiralo zakupninu, a da pritom nije uplaćivalo
doprinose, koje danas neosnovano traže od "VF komerca", istaknuto je.

U saopćenju je navedeno i to da "VF komerc" u svojstvu kupca robne kuće u Zenici ugovorom nije preuzeo obavezu zapošljavanja bivših radnika, plaćanja doprinosa za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje, kao ni obavezu povezivanja staža i isplate otpremnina, ali im je, bez obzira na to, ponudio radni odnos u "VF komercu" iako su u to vrijeme bili zaposleni u RK "Bosna" Zenica.

Ponudu su prihvatila 43 radnika RK "Bosna" i onda zasnovala radni odnos u "VF komercu".


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: