Robna kuća Bosna u Zenici
0

Vahida Jusić: "Samo mrtve nas mogu odavde iznijeti"

Sarajevo-x.com
Radnici štrajkuju u robnoj kući 'Bosna'
Radnici nekadašnje “Robne kuće Beograd” koja se nalazi u Zenici zauzeli su prostorije ove robne kuće u ponedjeljak i nemaju namjeru izaći dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

“Kupac Robne kuće je VF Comerc Sarajevo. Mi tražimo da nam se uplate doprinosi koji nisu uplaćivani nekoliko posljednjih godina, te da nam se isplate neisplaćene plaće i otpremnina. Dok se naši zahtjevi ne ispune mi nećemo izaći iz ovih prostorija”, kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Vahida Jusić, predstavnica radnika, dodajući da se u robnoj kući trenutno nalaze 32 bivša radnika.

Inače, večeras oko 22 sata zaštitari Agencije "Gama", koji obezbjeđuju robnu kuću, tražili su intervenciju policije. Međutim, policija nije imala sudski nalog za izbacivanje radnika iz prostorija, te će radnici tokom noći ostati u zgradi.

“Mi očekujemo da ujutro interveniše veći broj policijskih službenika ali radnici su spremni da i dalje ostanu u svojim prostorijama bez obzira na sudski nalog. Samo nas mrtve mogu iznijeti odavde”, kazala je Jusićeva.

Prema njenim riječima prije rata za kupovinu ove robne kuće se radnicima odbijalo od plaća, a kriminalne radnje u vezi s privatizacijom ovog preduzeća, pravnog nasljednika “Robnih kuća Beograd”, razlog su za brojne sudske procese u Srbiji i našoj zemlji.