Postignut sporazum
0

Nakon 12 dana radnice RK "Bosna" napustile objekat

Sarajevo-x.com
Radnice RK "Bosna" (Foto: Fotoservis)
Radnice RK "Bosna" (Foto: Fotoservis)
U petak navečer u Zenici je okončan protest grupe radnica bivše Robne kuće "Zenica", koje su u ovom objektu provele 12 dana bez struje i grijanja, tražeći otpremnine i uplatu radnog staža.

Oko 20:30 sati zaključen je sporazum između radnika Robne kuće "Bosna", koje zastupa advokat Mladen Veseljak na jednoj i VF Komerca d.o.o. Sarajevo i "Beograd Koma" d.o.o. Sarajevo, koje na drugoj strani zastupa advokat Vesna Ključo.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović, direktor VF Komerca Nijaz Đulabić, predsjednik Odbora Saveza sindikata ZDK Mirnes Isaković i regionalni povjerenik Sindikata radnika trgovine BiH Ljiljana Smriko.

Radnice su se usaglasile da će napustiti objekat i prekinuti protest, te u toku današnjeg dana (subota) preuzeti svoje stvari iz prostora Robne kuće.

Do 11. februara u ovim prostorijama neće se izvoditi nikakvi radovi, a prizemlje će biti zaključano i u njega niko neće ulaziti, stoji dalje u sporazumu. Za ovo će se brinuti pripadnici Policijske uprave Zenica.

Radnici RK "Bosna" će hitno uputiti načelniku precizan zahtjev za ispunjenje potraživanja, a načelnik će, u okviru svojih ovlaštenja, poduzeti mjere da se oni ostvare.

Radnici RK "Bosna" su se potpisivanjem ovog sporazuma odrekli prava da svoje zahtjeve ostvaruju putem suda, izuzev u slučaju ako se oni ne riješe mirnim putem, navedeno je u petoj tački sporazuma.