BiH
2

Premijerka Slovenije razočarana, no poštovat će odluku suda u Strasbourgu

FENA
Slovenska premijerka u odlasku Alenka Bratušek izjavila je u srijedu da je razočarana presudom Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu u slučaju starihštediša Ljubljanske banke, ali da će tu presudu Slovenija poštovati.

"Razočarana sam i još osobno mislim da stara devizna štednja spada u sukcesiju. No, istodobno sam uvijek smatrala da presude sudova treba poštovati, tako da će Slovenija trebati poštovati i ovu", rekla je Bratušek.

U video razgovoru za televizijsku postaju A-kanal iz Bruxellesa, gdje je prisustvovala donatorskoj konferenciji za poplavljene u Srbiji i BiH, Bratušek je rekla da presudu suda u Strasbourgu nije pročitala i ne može reći koliku će svotu Slovenija morati isplatiti štedišama.

No svakako se radi "o stotinama milijuna eura", rekla je.

"Mislim da sada imamo godinu dana vremena da donesemo akcijski plan kojim ćemo definirati odakle i kako ćemo osigurati ta sredstva", rekla je još aktualna slovenska premijerka.

Veliko vijeće Europskog suda u Strasbourgu u srijedu je odbilo slovensku žalbu na prvostupanjsku presudu kojom je proglašena odgovornom za isplatu stare devizne štednje LB-a Sarajevo dvoma štedišama iz BiH.

Budući da je riječ o tzv. pilot-presudi, nalog suda da se u roku godinu dana donesu mjere kojima će Slovenija obeštetiti štediše izvan Slovenije koji više od 20 godina čekaju na isplatu starih uloga odnosi se i na sve štediše te banke izvan Slovenije koji su u istoj pravoj poziciji kao i spomenuti štediše iz BiH.

Slovenija je godinama tvrdila da je problem stare devizne štednje iz doba bivše Jugoslavije sukcesijski problem i da bi štediše morale obeštetiti države slijednice u kojima žive, a gdje su se nalazile i poslovnice Ljubljanske banke. Presudom iz Strasbourga sada je potvrđena teza tuženika da se radilo o civilno-pravnom odnosu banke i klijenata te da banka prema štedišama i dalje ima obveze.