{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenija razočarana presudom u slučaju Ljubljanske banke

F
16.7.2014. u 20:13
4
15
Slovenija razočarana presudom u slučaju Ljubljanske banke
4
Slovenija razočarana presudom u slučaju Ljubljanske banke
Konačna presuda Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) kojom je Sloveniji naređena isplata nematerijalne odštete štedišama iz BiH i donošenje mjera za isplatu štednje svim starim štedišama Ljubljanske banke izvan Slovenije u roku od godine dana u Ljubljani je u srijedu dočekana s razočarenjem.
Slovenska pravobraniteljica Nataša Pintar Gosenca razočarana je jer je cijelo vrijeme bila uvjerena da su slovenski argumenti u tom sporu jaki i utemeljeni na odgovarajućoj dokumentaciji kojom se dokazivalo da je stara štednja iz bivše SFRJ sukcesijsko pitanje koje treba riješiti po teritorijalnom načelu.

"Jako smo razočarani, a s druge smo strane svjesni da je sud u Strasbourgu prvenstveno odlučivao o tome jesu li trojici štediša iz BiH bila kršena ljudska prava", kazala je slovenska pravobraniteljica.

"Sud nije uvažio naše stajalište da je pitanje štednje sukcesijsko nego je presudio da se radi o civilno-pravnom odnosu između pojedinih štediša i banke", dodala je Pintar Gosenica.

Dodala je da još proučava tekst presude i zato ne može točno reći odnosi li se ona i na slučaj isplaćene prenesene štednje hrvatskih štediša Ljubljanske banke Zagreb o čemu su dvije vlade lani potpisale memorandum iz Mokrica, ali da joj se čini da je to odijeljeno pitanje na koje se presuda ne odnosi.

Pintar Gosenica odbila je komentirati koliki bi bio iznos koji bi Slovenija trebala namijeniti štedištama prema presudi te je ocijenila kako su procjene od čak milijarde eura malo pretjerane.

U svom komentaru na presudu iz Strasbourga slovensko ministarstvo financija navelo je da presudu tek treba proučiti, ali da se presuda ne izvršava neposredno te se zato o konkretnim iznosima koje će biti potrebno osigurati u sadašnjem trenutku ne može govoriti.

Kako se sada čini, Slovenija će po presudi u roku od godine dana morati donijeti akcijski plan, odnosno zakon o odštetama i povratu štednje po uzoru na način kako su nekad bili obeštećeni slovenski devizni štediše Ljubljanske banke, a sve će to kontrolirati Vijeće Europe.

Komentar na presudu nije željela dati Stranka Mire Cerara (SMC), pobjednica nedjeljnih izbora koja će sastaviti novu vladu, s obrazloženjem da presudu najprije treba dobro proučiti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: