{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenci razočarani presudom Evropskog suda za ljudska prava

S
17.7.2014. u 13:18
0
15
Slovenci razočarani presudom Evropskog suda za ljudska prava
0
Slovenci razočarani presudom Evropskog suda za ljudska prava
Slovenci su razočarani presudom Evropskog suda za ljudska prava kojom je Sloveniji naređeno da isplati odštetu štedišama iz BiH i donese mjera za isplatu štednje svim starim štedišama "Ljubljanske banke" izvan Slovenije, uz procjenu da se radi o "stotinama miliona eura".
Pravobranilac Nataša Pintar Gosenca bila je uvjerena da su slovenački argumenti u tom sporu "jaki i utemeljeni na odgovarajućoj dokumentaciji".

Ona ocjenjuje da je sud u Strazburu "prvenstveno odlučivao o tome jesu li trojici štediša iz BiH bila kršena ljudska prava".

Gosenica ne želi da komentariše koliki bi iznos Slovenija trebalo da isplati štedištama, ali smatra da su procjene o milijardi eura "malo pretjerane".

Slovenačko Ministarstvo financija navodi da presudu tek treba proučiti, ali da se "presuda ne izvršava neposredno te se zato o konkretnim iznosima koje će biti potrebno osigurati u sadašnjem trenutku - ne može govoriti".

Ljubljana će u roku od godine dana morati da donese akcioni plan, odnosno zakon o odštetama i vraćanju štednje po uzoru na način na koji su nekada bile obeštećene slovenačke devizne štediše "Ljubljanske banke", a sve će to kontrolisati Vijeće Evrope.

Premijer Alenka Bratušek smatra da "stara devizna štednja spada u sukcesiju", ali napominje da presude sudova treba poštovati.

Bratušekova vjeruje da će Slovenija morati da isplati "stotine miliona eura" - prenose slovenački mediji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: