Zbog stanja Zetre
138

Premijer KS: U ZOI'84 je uloženo 30 miliona KM, šta će nam firma koja ne može sebi zaraditi plate

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zbog neispravnosti protupožarnog sistema zabranjeno je održavanje bilo kakvih javnih događaja u Olimpijskoj dvorani Zetra. Direktor ZOI'84 Midhat Hubijar kazao je kako je riječ o problemu koji su naslijedili od prethodne uprave za koji su slali dopise Vladi KS, ali da nije bilo nikakve reakcije.

Hubijar je u razgovoru za Klix.ba istakao kako su dopise slali 2015. i 2016. godine, ali da Skupština KS to nikada nije stavila na dnevni red sjednice. Podsjetio je i da imaju potpisan ugovor, pored ostalih, i s Vladom KS gdje se obavezuju da će sufinansirati održavanje i funkcioniranje Zetre, ali da su se na problem sa vatrodojavnim sistemom oglušili.

Premjer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je za Klix.ba kako je na jučerašnjoj sjednici Vlade KS usvojen sanacioni plan za ZOI'84 kojim je izdvojeno 16 miliona KM za rekonstrukciju vertikalnog transporta na Bjelašnici, te da je, otkako je na čelu aktuelna Vlada, u ZOI'84 uloženo blizu 30 miliona KM.

"Na vrh glave mi je budžetskih menadžera koji samo sjede i govore šta bi Vlada trebala dati. Šta će nam ta firma ako ZOI'84 ne može sebi zaraditi i čak donijeti nešto novca u kasu Vlade? Razumijem da moramo imati Vodovod, GRAS i ostala komunalna preduzeća koja pružaju usluge građanima, ali šta će nam ZOI da neko gazduje firmom koja ima zaposleno oko 100 ljudi koji primaju platu, a ne mogu je sebi zaraditi niti novac za tekuća održavanja", kazao je Konaković.

Istakao je kako do sada nije imao veće primjedbe na rad aktuelnog direktora, ali da će morati objasniti na koji način Vlada KS treba riješiti problem te firme.

"Jedino da se nas 13 iz Vlade klonira i radimo njihov posao, te obilazimo protupožarnu zaštitu. Ne sjećam se tog dokumenta da su nam slali, vidjet ću i sa ministrom Šabićem da li on možda nije postupio po zahtjevu ili direktor nije adekvatno reagovao", kazao je Konaković dodavši da će o tome biti razgovora na narednoj sjednici Vlade KS.

Podsjetimo, zbog problema sa vatrodojavnim sistemom u Zetri otkazan je koncert Ace Lukasa koji je trebao biti održan 6. maja, a upitno je i održavanje manifestacije "Moj ummete" koja treba biti održana 25. maja.

Vatrodojavni sistem nije u funkciji od 2012. godine, a u izvještaju iz 2014. godine navedeno je i kako je nalaz hidrantske mreže negativan. Za rješavanje ovog problema potrebno je oko 200.000 KM.

Svi javni događaji u Zetri će biti odgođeni do daljenjeg.