Problem ignorisan
60

U dvorani Zetra sistem vatrodojava ne funkcioniše od 2014. godine, uprava prebacuje odgovornost

Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Zastrašujuće zvuči kada čujete da vatrodojavni sistem u jednoj od najvećih sportskih dvorana u državi, Zetri ne funkcioniše već nekoliko godina. Iako se još prije tri godine ukazivalo na taj problem, ništa konkretno se nije uradilo na rješenju, a u međuvremenu su hiljade ljudi koji su posjećivali Zetru bili ugroženi.

Inspektorat za zaštitu od požara MUP-a Kantona Sarajevo nedavno je izdao rješenje u kojem se navodi da se zbog stanja vatrodojava u Olimpijskoj dvorani Zetra ne može održati nikakav javni događaj.

Ipak, da je ovaj problem dugoročnog karaktera potvrđuje i dokument iz 2014. godine, u kojem je rukovodilac Službe unutrašnje zaštite Nedžad Avdić pismeno obavijestio upravitelja Zetre firmu ZOI'84 i direktora Midhata Hubijara.

Avdić opisuje da je krajem 2014. godine uočen problem sa sistemom vatrodojave te da je nakon pokušaja resetovanja cijelog sistema kvar nije otklonjen.

Naglašeno je da su se učestali problemi na sistemu vatrodojava počeli javljati još 2012. godine.

"Od predstavnika firme Merkantile koja je radila ugradnju postojećeg sistema vatrodojave smo zatražili da nam daju konačnu ocjenu o mogućnostima opravke i daljnjeg održavanja. Konačna ocjena je da sistem vatrodojave u dvorani više ne zadovoljava minimalne tehničke uslove zbog starosti i neposjedovanja rezervnih dijelova. Navedeni model se već godinama ne proizvodi i isti bi trebalo zamijeniti sa novijom centralom sa javljačima i instalacijama koje su u funkciji", navedeno je u dopisu rukovodstvu firme ZOI'84.

Tada je naročito naglašeno da protivpožarni aparati nisu pregledani više od 18 mjeseci, da je nalaz hidrantske mreže negativan te da je došlo do potpunog kvara i otkaza vatrodojavnog sistema.

Upućen je apel svim nadležnim da poduzmu neophodne mjere na zaštiti i objekta i ljudi, ali od 2014. godine ništa nije konkretno urađeno.

Direktor firme ZOI'84 Midhat Hubijar nedavno je za Klix.ba izjavio da je problem vatrodojavnog sistema u Zetri nasljednog karaktera te da su obavijestili vlasnika objekta, Vladu KS, ali da još ništa nije poduzeto.

Napomenuo je da je za rješenje ovog problema potrebno 200.000 KM, a taj novac je bio planiran u budžetu za 2017. godinu.