Kanton Sarajevo
0

Premijer i ministar posjetili GRAS zbog problema u poslovanju

FENA
Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i ministar saobraćaja Haris Lulić posjetili su u petak Kantonalno javno preduzeće GRAS i s upravom razgovarali o aktuelnim problemima u poslovanju preduzeća te o mogućim rješenjima, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Potreba nabavke minibusa, rekonstrukcija izlazne skretnice na Skenderiji, tzv."šestice", te saniranje kontaktne mreže za tramvajski saobraćaj posebno u Starom Gradu, prioriteti su, istakli su vršilac dužnosti direktora GRAS-a Ajdin Kobilić i izvršni direktor za tramvaje i trolejbuse Esad Mujagić.

"Istaknuli su da treba poboljšati i urediti sistem naplate karata i subvencija za prijevoz, a u plan poslovanja preduzeća za 2011. i 2012. ugraditi ostale neohodne mjere kojima će se spriječiti dalji odliv sredstava iz preduzeća", dodao je predsjednik Skupštine GRAS-a Avdo Karić.

On smatra da bi uz realnu procjenu osnovnih potreba i mjere rigoroznih ušteda, koje treba ugraditi u ovaj dokument, te uz odgovarajuće kreditne aranžmane, bile stvorene realne pretpostavke za sanaciju višemilionskih gubitaka s kojima posluje ovo preduzeće.

Premijer Musić i ministar Lulić kazali su da kantonalna vlada i Ministarstvo saobraćaja očekuju od novoimenovane uprave da poduzme sve mjere kako bi se zaustavio drastičan odliv sredstava iz preduzeća.

Dodali su da se Vlada zalaže za iznalaženje kreditnih linija radi nabavke minibusa i saniranja javnog transporta.

"Trenutno je prioritetna sanacija okretnice na Skenderiji i to će se raditi u okviru rekonstrukcije tramvajske pruge na relaciji Baščaršija - Holiday Inn u toku ove godine", kazao je ministar Lulić.

Podsjetio je da je u toku izrada odluke o zaštiti sistema naplate u vozilima javnog prijevoza, kao i odluke o subvencioniranju studentskih karata za javni gradski prijevoz, u koju će biti ugrađeni novi kriteriji za subvencije.

Ističući kako su racionalno ponašanje i štednja neminovni u ovom preduzeću, premijer Musić kazao je i da će se pitanje milionskih dugovanja GRAS-a rješavati zakonom o konsolidaciji poslovanja javnih komunalnih preduzeća, koji je u izradi, te da će taj zakon ponuditi rješenja za sanaciju velikih dugovanja komunalnih preduzeća.