Zaključak sastanka s ministrom
0

Potrebna analiza poslovanja "Grasa" sa mjerama saniranja gubitaka

Sarajevo-x.com
Finansijska situacija u Kantonalnom javnom preduzeću "Gras" i realizacija tekućih projekata u saniranju javnog transporta bile su teme današnjeg, prvog radno-konsulativnog sastanka ministra saobraćaja KS Harisa Lulića sa rukovodstvom ovog preduzeća i predstavnicima sindikalnih organizacija.

Direktor "Grasa" Hasan Bašić i izvršni direktor za upravljanje saobraćajem Mustafa Mehanović detaljno su upoznali ministara Lulića sa realizacijom projekta SATRA, koji se odnosi na remont i modernizaciju 37 tramvaja, sistemom naplate usluga prijevoza i potrebom za njegovo poboljšanje, te sa uslovima rada uposlenika "Grasa". Nakon prezentiranih podataka, potrebno je hitno pristupiti izradi analize poslovanja "Grasa" sa konkretnim prijedlozima i mjerama za saniranje i eliminiranje gubitaka ovog preduzeća, zaključak je sa ovog sastanka.

"Očekujem da će se naša buduća saradnja realizirati kroz konstruktivan odnos i potpunu odgovornost kako bi smo svi zajedno učinili 'Gras' ponovo stane na noge. U Ministarstvu očekujemo da ćemo do ponedjeljka dobiti konkretne odgovore o isplativosti projekta SATRA, a insistiramo i na analizi stanja u 'Grasu' sa prijedlozima rješenja trenutne finansijske situacije. Ministarstvo će ispoštovati budžetske obaveze prema 'Grasu'. Prioritet je da se raspoloživa sredstva namjenski usmjeravaju u kapitalne grantove", istakao je ministar Lulić i dodao kako će se zalagati za iznalaženje kreditnih linija kojim bi se sanirao javni transport.

Tokom sastanka ministar se osvrnuo i na nedavno poduzete mjere predupređivanja incidentnih situacija u sredstvima javnog prevoza koje sproovodi Ministarstvo saobraćaja u saradnji sa MUP-om KS, a u okviru kojeg su vozači dužni odmah po izbijanju incidenta isti prijaviti službenicima policije, saopšteno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.