Ministar Lulić o GRAS-u
0

FOTO / Uskoro videonadzor i nove mjere protiv putnika bez karte

FENA
Haris Lulić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Haris Lulić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Haris Lulić smatra da je situacija u preduzeću GRAS teška, ali da nije bezizlazna.
Ministar Haris Lulić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ministar Haris Lulić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
"Stanje u GRAS-u se svakodnevno popravlja i svakodnevni izvještaji o broju prodatih karata i o broju usluga su u pozitivnom trendu tako da očekujem da će GRAS dosta troškova u budućnosti moći pokriti iz vlastitih izvora. Radnici su dobili plate i topli obrok za februar", kazao je Lulić danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Istakao je da Ministarstvo saobraćaja KS-a u izradi pravilnika i odluke o kažnjavanju osoba koja ne poštuju uvjete javnog prijevoza, odnosno koja nemaju propisnu kartu i da ima predviđena budžetska sredstva koja će omogućiti uvođenje videonadzora za vozila koja su u jednoj smjeni, što će svakako biti doprinos stabilnijem poslovanju GRAS-a.

Istaknuo je da je GRAS u vezi s pitanjem kredita s kamatama dugoročnih i kratkoročnih zaduženja dužan oko 30 miliona KM.

"Porezne obaveze su 15,7 miliona KM, obaveze prema penzionom osiguranju osam miliona, prema dobavljačima pet miliona i za gorivo i energiju oko dva miliona KM", kazao je ministar.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Kada je riječ o odnosu GRAS - Centrotrans, Lulić je rekao da Ministarstvo ima obavezu od Konkurencijskog vijeća BiH da napravi konkurenciju na javnom linijskom prijevozu u KS-u i da je u toku izrada kriterija i da će Ministarstvo u narednih mjesec dana objaviti i javni poziv za odgovarajuće linije gdje će se svi prijevoznici koji ispunjavaju te kriterije moći javiti.

U planu novi kriteriji za subvencionirane kupone studenata

Također, govoreći o studentskim kuponima za prijevoz, Lulić je kazao da su dvomjesečni kuponi napravljeni iz razloga da bi Ministarstvo dobilo rok da napravi kriterij koji studenti imaju pravo na ovaj subvencionirani kupon.

"Zbog postojanja različitih zahtjeva postojala je potreba pravljenja kriterija kako je to urađeno za penzionere i druge kategorije. Zahtjev GRAS-a je da se studentske karte vrate na nivo đačkih, s druge strane traži se i ubacivanje vanrednih studenata tako da to moramo sagledati", rekao je Lulić.

Najavljena gradnja dvije garaže u Centru i Starom Gradu

Rekao je i to da to ministarstvo 3. maja očekuje dolazak čelnih ljudi EBRD-a u Sarajevo da bi se precizirali detalji o dijelu ugovora koji se odnosi na infrastrukturu u Kantonu Sarajevo.

Kazao je da tu misli na pokrenute projekte izgradnje prve i 12 transverzale i južne longitudinale, dodavši da je tim ugovorom za infrastrukturu predviđeno 37,5 miliona eura.

Što se tiče saobraćaja u mirovanju, ministar je kazao da Ministarstvo saobraćaja KS-a za ovu godinu ima 1,7 miliona KM budžetskih sredstava i da će u tom kontekstu uglavnom rješavati o tome kako da se obavi izgradnja montažnih garaža na području Starog Grada i Centra.

"Mislim da bismo ove godine mogli izgraditi dvije garaže gdje bi omogućili novih 500 do 600 parking mjesta. Također se radi analiza potencijalnih lokacija za davanje koncesija za izgradnju podzemnih garaža i tu moramo biti veoma oprezni vezano za imovinskopravne odnose", kazao je Lulić danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Jedna od kapitalnih investicija koja će ići ove godine je i rekonstrukcija tramvajske pruge na potezu Baščaršija - "S" krivina kod Holiday Inna.

"U toku je izrada projektnog zadatka i nadam se da ćemo do perioda kada đaci ne budu koristili prijevoz, odnosno do okončanja ove školske godine doći u fazu da ćemo moći krenuti s izvođenjem ovog zahvata. Ta pruga je u veoma lošem stanju. Bojim se da ne dođe do neželjenih posljedica i iskakanja tramvaja iz šina i zato ćemo ozbiljno prići tom problemu", kazao je Lulić.