BiH
27

Premijer FBiH Fadil Novalić najavio nove stečajne postupke u TK

Piše: D. Brkić
Bego Gutić i Fadil Novalić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Bego Gutić i Fadil Novalić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prva radna posjeta nekom od kantona FBiH za premijera Fadila Novalića bila je u Tuzlanskom kantonu. Premijer Novalić je sa kantonalnim premijerom Begom Gutićem razgovarao o aktuelnim problemima, prije svega o uvezivanju radnog staža hiljadama radnika i rješavanju pravnih statusa preduzeća.

"Kada je riječ o preduzećima u TK jasno je kako ne može biti jedinstvenog rješenja. Neka će preduzeća morati u stečajno restruktuiranje, a neka u stečajnu likvidaciju. Nažalost i to moramo jednom prevaliti preko jezika“, kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Novalić je, primjerice, naveo kako je Fabrika deterdženata Dita funkcionalna i ima šansu, dok Fabrika obuće Aida nema takvu šansu.

"Bolje je na nekoj ledini u Lipnici napraviti novu fabriku i krenuti on početka. Aida je prezadužena, napravljena je negativna selekcija radne snage, odnosno riječ je uglavnom o starijim radnicima“, kaže premijer Novalić.

Premijer Novalić ističe kako je Tuzlanski kanton u teškoj situaciji i zbog činjenice da ima 99.000 nezaposlenih i oko 82.000 zaposlenih te se sve to odražava na punjenje budžeta.

S druge strane premijer Bego Gutić istakao je kako ne očekuje da Vlada FBiH učestvuje u kompletnom aranžmanu restruktuiranja privrede, ali da očekuje brža i sistematska rješenja.

Kada je riječ o Aidi, premijer Gutić je rekao kako je dug oko 40 miliona KM, ali da su zatezne kamate dosegle cifru od oko 100 miliona KM.

Također, rekao je kako će Vlade FBiH preuzeti kredit u iznosu od 4.5 miliona KM, koji je bio podignut za izgradnju Plave bolnice UKC Tuzla.