{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijer Gutić razgovarao sa radnicima Tvornice transportnih uređaja

F
FENA
1.6.2015. u 13:08
0
6
Premijer Gutić razgovarao sa radnicima Tvornice transportnih uređaja
0
Premijer Gutić razgovarao sa radnicima Tvornice transportnih uređaja
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Bego Gutić obratio se danas okupljenim radnicima Tvornice transportnih uređaja (TTU), koji su ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona protestovali povodom najavljenog pokretanja stečajnog postupka u ovoj firmi.
U svom obraćanju radnicima premijer Gutić je rekao da je Vlada učinila sve što je bilo u njenoj moći da pomogne Tvornici transportnih uređaja.

- Ispunili smo ono što je Sindikat TTU-a od nas tražio prije nekih mjesec dana. Nažalost Uprava Društva nije uradila ono što se od nje očekivalo. Propustili su rokove da izvrše reprograme dugovanja i time stvore preduslove da uđu u finansijsku konsolidaciju koja podrazumijeva i otvaranje zaštićenog računa za poslovanje firme. Ono što nam sada jedino preostaje jeste pokretanje stečaja u Tvornici transportnih uređaja - kazao je Gutić.

Dodao je da će se u tom postupku otvoriit novi račun za poslovanje te da je to jedini način da se iznađe strateški partner koji će pokrenuti proizvodnju.

- Već imamo zainteresiranih stranih i domaćih strateških partnera koji su spremni da nakon stečaja uđu u TTU. Naime, niko ne želi da ulazi u firmu i preuzima obaveze za koje nije sigran kolike su, dok kopovinom u stečaju tačno se zna šta i za koju cijenu se kupuje -naveo je Gutić.

Od 2003. godine Vlada je Tvornici transportnih uređaja Tuzla za ekonomsku samoodrživost i penzionisanje radnika dala oko 3,5 miliona KM, od čega je samo u protekle dvije godine odobrila oko 680.000 KM.

U razgovoru sa radnicima premijer je istakao da na ovakvim skupovima nema mjesta političkim porukama koje su se mogle čuti prije njihovog sastanka.

- Nijedan, pa ni sindikat TTU-a, ne bi trebao da se bavi pitanjima kao što je rekonstrukcija Vlade. To je stvar Skupštine Kantona i prava i ovlasti koje ima premijer - rekao je Gutić, ističući da političke poruke i instrukcije samo mogu dodatno usložniti situaciju, a nikako doprinijeti njenom razrješenju, saopćeno je iz Vlade TK-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: