BiH
0

Radnici TTU-a neće u stečaj, premijer Gutić tvrdi da je to jedino rješenje

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Radnici Tvornice transportnih uređaja iz Tuzle od jutros protestuju ispred sjedišta Vlade TK zbog stava izvršne vlasti kako je jedino rješenje za to preduzeće pokretanje restruktuiranog stečaja.

Međutim, radnici TTU-a protive se toj ideji Vlade TK ponukani ranijim stečajnim postupcima iz kojih su radnici izašli poput prosjaka.

"Naši zahtjevi su jasni. Ukoliko ih ne ispune, mi ćemo podići šator ispred Vlade TK i ostati na ulici do daljeg", kaže Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata TTU-a.

Ipak, nadležna gradska služba nije izdala odobrenje za podizanje šatora, a radnici najavljuju kako će spavati na trotoarima i pločnicima u blizini Vlade TK.

Premijer Bego Gutić naveo je kako je jedino rješenje za TTU pokretanje restruktuiranog stečaja.

"Stečaj se trebao jučer pokrenuti, a ne danas. Mi smo ispoštovali ono što su radnici tražili od nas. Promijenili smo direktora, isplatili im dio novca, ali oni nisu izvršili svoje preuzete obaveze. Plašim se da ako se i dalje bude odbijao stečaj da će TTU doživjeti sudbinu Aide, odnosno da će i to preduzeće odumrijeti. Stečaj nije likvidacija i kroz restruktuirani stečaj vidimo novu šansu za TTU", kaže premijer Gutić.

Vlade TK je od Kantonalne agencije za privatizaciju zatražila reviziju privatizacije za Konjuh, Ditu i TTU, a, između ostalog, provjerit će se zašto je TTU prodat za 1 KM.

TTU