BiH
35

Preliminarni rezultati: CIK potvrdio da je Bošković pobijedio na izborima u Stocu

Klix.ba
Stolac (Foto: FENA)
Stolac (Foto: FENA)
Stjepan Bošković iz Hrvatske demokratske zajednice BiH je novi-stari načelnik Općine Stolac, potvrdili su prvi preliminarni rezultati koje je večeras oko 22:30 sati objavila Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Kao što je Klix.ba već objavio, kandidat HDZ-a BiH dobio je više glasova od svog protukandidata Mate Komšića i time osvojio četvrti mandat na čelu ove općine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

CIK je objavio da je na obrađenih 7.565 listića sa 19 biračkih mjesta Bošković osvojio 4.276 glasova (59,55 posto), a Komšić 2.904 (40,45 posto). Nevažećih praznih listića bilo je 199, a nevažećih listića po drugim kriterijima 186.

Pravo glasa imalo je 11.430 glasača.

Podsjetimo, u općini Stolac danas su održani ponovni izbori za općinskog načelnika i općinsko vijeće nakon što je 2. oktobra 2016. godine prekinut izborni proces zbog incidenata na biračkim mjestima.

Centralna izborna komisija BiH ranije je skinula s kandidatske liste za načelnika Općine Stolac Salmira Kaplana, te kandidate za Općinsko vijeće Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža.

Današnji izbori protekli su bez incidenata, a na njima je glasalo 75,57 posto birača.

Nakon proglašenja pobjede Bošković je za Klix.ba rekao kako će biti načelnik svih građana općine Stolac. Međutim, iz Inicijative za Stolac poručili su mu da će to morati dokazati na djelu.

Oko ponoći trebali bi biti poznati i rezultati za Općinsko vijeće u kojem HDZ BiH očekuje osvajanje većine glasova.