|

Prelaz u Bosanskoj Gradišci će biti spreman do ulaska Hrvatske u EU

Prelaz u Bosanskoj Gradišci će biti spreman do ulaska Hrvatske u EU
0
S
SRNA
7.2.2013. u 17:59
7
komentara
0

dijeljenja
Prelaz u Bosanskoj Gradišci će biti spreman do ulaska Hrvatske u EU
Granični prelaz u Bosanskoj Gradišci će u formi privremenog rješenja biti potpuno spreman do ulaska Hrvatske u EU, zaključeno je na sastanku ministra saobraćaja i veza RS-a Nedeljka Čubrilovića, ministra komunikacija i transporta BiH Damira Hadžića i gradiškog načelnika Zorana Latinovića.
Na sastanku je zaključeno i da će ovaj projekat zajedno realizovati Vijeće ministara BiH, Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Opština Bosanska Gradiška.

Čubrilović je rekao na konferenciji za novinare da je ovaj projekat privremenog karaktera, jer Hrvatska odugovlači sa početkom izgradnje mosta preko rijeke Save.

On je ocijenio da u Hrvatskoj ne postoji politička volja za rješavanje ovog projekta, te podsjetio da je u julu prošle godine dogovoreno sa kolegama iz Hrvatske da u novembru bude raspisan tender za izvođače radova, ali se to nije dogodilo.

"Mi smo ponudili rješenje da naši izvođači izgrade most i da taj posao naplate 2014. ili 2015. godine, ali jednostavno nismo naišli na razumijevanje kod hrvatske strane", napomenio je Čubrilović.

Hodžić je rekao da je za BiH ovo test, odnosno odgovor na pitanje da li može stati rame uz rame sa evropskim državama.

"Danas je trebalo da obiđemo završen granični prelaz, ali je zbog raznih administrativnih prepreka taj rok prolongiran. Ubijeđen sam da ćemo 1. juna doći u obilazak završenog prelaza", rekao je Hadžić.

Latinović je istakao da je opština završila imovinsko-pravne odnose u vezi sa proširenjem postojećeg graničnog prelaza i da je pri kraju izrada projektne dokumentacije.

"Planirano je da kamioni u oba smjera saobraćaju sporednim ulicama, a da se glavna saobraćajnica rezerviše za putnički saobraćaj", pojasnio je Latinović.

On je dodao da je namjera i da bude izgrađena obilaznica u dužini od šest kilometara, te obavljena rekonstrukcija magistralnog puta od grada do autoputa.

Čubrilović, Hadžić i Latinović obišli su granični prelaz u Bosanskoj Gradišci da bi se na licu mjesta uvjerili u prohodnost ovog objekta.

Od prvog jula, kada Hrvatska uđe u EU, granični prelazi u Bosanskoj Gradišci i na Bijači bit će rezervisani za promet robe životinjskog porijekla.

Stručnjaci procjenjuju da će se preko ovog prelaza odvijati 80 posto ovog saobraćaja, odnosno 18.000 hiljada pošiljki sa inspekcijskim nadzorom godišnje.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...