BiH
0

Šarović: Granični prijelaz u Gradišci da bude spreman do 1. jula 2013. godine

FENA
Mirko Šarović
Mirko Šarović
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je, tokom posjete Bosanskoj Gradišci i razgovora s lokalnim vlastima i predstavnicima Uprave za indirektno oprezivanje BiH, rekao je da je uvjeren da će granični prijelaz u toj općini do 1. jula 2013. u potpunosti biti spremnan za izvoz robe biljnog i životinjskog porijekla u zemlje Evropske unije.
  • Gradiška će uskoro postati žila kucavica kada je riječ o trgovini između BiH i EU, rekao je Šarović i naglasio da će godišnji promet preko graničnog prijelaza u toj općini biti veći od osam milijardi KM, te da je najveći problem loša infrastruktura na ovom prijelazu.

Napomenuo je i da je izgubljeno mnogo vremena u kojem je trebalo izvršiti prilagođavanje uvjetima koje će diktirati ulazak Hrvatske u EU.

  • Pred nama je šest mjeseci u kojima moramo mnogo uraditi. Za opremanje graničnog prijelaza prema standardima EU neophodna su četiri miliona KM. Novac je osiguran, uskoro počinje montiranje objekata za veterinarske laboratorije, zahvaljujući donaciji s Kipra, rekao je Šarović.

Načelnik Općine Bosanska Gradiška Zoran Latinović ističe da ta lokalna zajednica zahtijeva da se rekonstrukcija postojećeg graničnog prijelaza, do izgradnje novog na autoputu Banja Luka - Bosanska Gradiška, obavi što kvalitenije, kako bi se izbjegle saobraćajne gužve u centru te općine.

Latinović je na zajedničkoj pres-konferenciji izrazio nadu da Bosanska Gradiška neće doći u situaciju da mora blokirati granični prijelaz zbog mogućeg haosa te je pozvao sve releventne institucije da, kao partneri, preduprijede mogući saobraćajni kolaps i sve moguće probleme s kojima se ta lokalna zajednica, a time i BiH, može suočiti već od 1. jula 2013.

  • Očekujemo investiciona sredstva za proširenje prijelaza, osposobljavanje terminala, pogotovo u higijenskom smislu, i nadamo se da nećemo biti taoci graničnog prijelaza, već da ćemo imati koristi od toga, rekao je Latinović.

Ministar Šarović posjetio je danas postojeće carinske terminale i granični prijelaz u Bosanskoj Gradišci, te razgovarao i s proizvođačima orijentiranim ka izvozu iz BiH.