Saša Magazinović
0

"Pregovori će pokazati ko je iskreno za EU integracije"

FENA
Saša Magazinović
Saša Magazinović
Uklanjanje prepreka koje stoje na ubrzanju puta BiH u evroatlantske integracije bit će jedan od prioriteta Socijaldemokratske partije BiH u predstojećim pregovorima o formiranju vlasti, izjavio je danas Feni šef SDP-ovog Odjela za međunarodnu saradnju i novoizabrani zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović.

Magazinović navodi da to konkretno znači rješavanje pitanja državne imovine, što je uvjet koji BiH mora riješiti nakon uvjetnog dobijanja NATO-ovog Akcionog plana za članstvo (MAP).

Za brži put ka Evropskoj uniji potrebno je reformirati Ustav BiH, odnosno potrebna je "evropska klauzula", te provesti presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, što je svakako obaveza BiH, kazao je on.

Magazinović dalje kaže da je stav SDP-a jasan kada je u pitanju popis stanovništva. Ova stranka će insistirati da se usvoji zakon o popisu stanovništva, i to ne samo zbog pristupa evropskim fondovima i evropskog puta već i zbog same BiH.

Naime, zbog neusvajanja ovog zakona postoji opasnost da BiH bude jedna od samo dvije-tri zemlje na svijetu koja 2011. godine neće imati popis.

"U BiH svi kažu da su za Evropsku uniju, ali se razlikuju po tome što su neki samo deklarativno za evropske integracije, dok su drugi spremni da rade na tome. Pregovori o formiranju vlasti će pokazati ko je iskreno za evroatlantske integracije", kazao je Magazinović.