BiH
0

Predstavnički dom saglasan: Ustav FBiH treba mijenjati

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predstavnički dom Federalnog parlamenta saglasio se danas na sjednici u Sarajevu da treba reformirati Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, pri čemu će, kao jedan od mogućih načina, biti uzete u obzir preporuke Ekspertne grupe.

Daljnje aktivnosti vodit će Ustavna komisija Predstavničkog doma.

Povod za takvu odluku, a i za današnju sjednicu ovog Doma, održanu u Sarajevu, bio je Nacrt preporuka Ekspertne grupe za reformu federalnog ustava. Sjednica je održana u proširenom sastavu, u Domu mladih Centra Skenderija. Osim poslanika, prisustvovali su joj brojni drugi federalni, kantonalni i općinski zvaničnici.

Članovi ekspertnog tima koja se bavila preporukama za ustavne promjene su: Kasim Trnka, Mile Lasić, Krešimir Zubak, Vehid Šehić i Mirjana Nadaždin-Defterdarević. I oni su bili učesnici današnje sjednice izuzev članice Nadaždin-Defterdarević.

Preporuke Ekspertne grupe, koju je formirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, urađene su na osnovu analize praznina, nedosljednosti i problema važećeg Ustava FBiH. Glavni razlog za njen angažman je neefikasnost i nefunkcionalnost sadašnje Federacije, rečeno je.

Grupa se opsežno konsultirala s relevantnim akterima u FBiH u periodu od januara do maja 2013. godine te je dokumentirala ključne probleme u izvještaju pod nazivom 'Ustavna reforma FBiH: Analiza opravdanosti'.

Između ostalog je predložila brisanje kategorije „ostali“ (narodi) iz preambule Ustava FBiH. Kategorija "ostali" bila bi zamijenjena formulacijom „oni koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda (jer se ne mogu ili ne žele tako odrediti) i pripadnici nacionalnih manjina".

Predloženo je ukidanje institucije predsjednika Federacije i prenošenje dijela ovlasti na predsjednika i potpredsjednike Parlamenta te predsjednika Vlade. Predsjednik i potpredsjednici Parlamenta činili bi novu instituciju. Predsjednici Predstavničkog i Doma naroda, funkcioneri iz sadašnje prakse, u novoj bi konstelaciji bili potpredsjednici Parlamenta.

Predstavnički dom bi, prema preporukama Ekspertne grupe, umjesto sadašnjih 98, imao 81 poslanika, a u njegovom sazivu bi moralo biti najmanje četiri člana jednog konstitutivnog naroda, najmanje dva pripadnika nacionalnih manjina i najmanje jedan član iz reda građana koji ne pripadaju ni konstitutivnim narodima ni nacionalnim manjinama.

Dom naroda bi se sastojao od 44 delegata: 13 Bošnjaka; 13 Hrvata; 13 Srba i pet delegata iz reda onih koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda. U sadašnjem sazivu Doma naroda je 58 delegata, po 17 iz svakog konstitutivnog naroda i sedam iz reda ostalih.

Ekspertna grupa predlaže u načelu smanjenje broja kantona u Federaciji, odnosno reorganizaciju na osnovu ekonomskih, regionalnih, historijskih i drugih utemeljenja.

Kad je u pitanju Ustavni sud FBiH, eksperti su između ostalog predložili uvođenje institucije javnog saslušanja sudijskih kandidata pred parlamentarnim odborima.