Sutra utvrđivanje datuma sjednice
19

Predstavnički dom PSBiH o smjeni Zlatka Lagumdžije

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić najavio je da će sutra održati konsultacije sa članovima Kolegijuma i šefovima svih klubova poslanika o održavanju sjednice ovog doma u vezi sa smjenom ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

"Nakon konsultacija biće donesena odluka kada će biti zakazana sjednica Doma", rekao je Ljubić Srni.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Lazar Prodanović očekuje da Kolegijum zakaže sjednicu ovog doma u vezi sa inicijativom za razrješenje ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije u skladu sa Poslovnikom o radu.

Prodanović je rekao Srni da je to poslovnička obaveza i dodao da poslanici nisu upoznati da li je predsjedavajući Vijećaministara BiH dostavio Kolegijumu Predstavničkog doma Parlamenta BiH mišljenje o ovoj inicijativi.

Ističući da je, da bi se u vezi s tim vodila rasprava, potrebno imati mišljenje, Prodanović je pretpostavio da predsjedavajući Vijeća ministara poštuje Poslovnik Predstavničkog doma i da je u tom smislu i postupio.

"Ukoliko Kolegijum donese odluku da zakaže sjednicu, onda će poslanici SNSD-a svakako prisustvovati i zalagati se za ono što je u skladu sa predmetnom inicijativom, dakle da Lagumdžija bude razriješen sa te pozicije", rekao je Prodanović.

Očekujući da će u vezi sa ovom inicijativom biti obezbijeđena većina, Prodanović je rekao da je većina potrebna i u Domu naroda.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević rekla je Srni da bi sjednica o Lagumdžijinoj smjeni trebalo da bude zakazana do 27. septembra, jer tada, prema Poslovniku o radu, ističe rok za njeno sazivanje.

"Na osnovu člana 144 Poslovnika o radu Predstavničkog doma parlamenta BiH prijedlog za glasanje o nepovjerenju ili rekonstrukciji Savjeta ministara obavezno se stavlja na dnevni red nakon 20, a najkasnije 30 dana od dana dostavljanja Vijeću ministara BiH", pojasnila je Pandurevićeva.

Ona je podsjetila da taj rok ističe 27. septembra i dodala da SDS očekuje od predsjedavajućeg Doma Bože Ljubića da "ispoštuje poslovnik i ne vrši opstrukciju".

"Ako 27. septembra bude zakazana sjednica, na njoj će se prema Poslovniku naći i tačka dnevnog reda izjašnjavanje o povjerenju zamjeniku predsjedavajućeg Denisu Bećiroviću u drugom krugu glasanja", istakla je Pandurevićeva.