O inicijativi za smjenu Lagumdžije
0

Ljubić: Kolegijum bez dogovora o datumu naredne sjednice Predstavničkog doma

SRNA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Kolegijum Predstavničkog doma parlamenta BiH utvrdio je danas da je inicijativa 14 poslanika iz Republike Srpske o razrješenju ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije utemeljena i na osnovu toga će u poslovničkom roku biti sazvana sjednica ovog doma, izjavio je predsjedavajući Predstavničkog doma Božo Ljubić.

Prema Ljubićevim riječima, datum zakazivanja i dnevni red nisu utvrđeni jer nema konsenzusa, a Kolegijum u užem sazivu donosi odluke na osnovu konsenzusa.

"Zaključeno je da članovi Kolegijuma u naredna dva dana obave neophodne konsultacije u klubovima poslanika i nakon toga će biti donesena odluka u skladu sa Poslovnikom", rekao je Ljubić novinarima nakon sjednice Kolegijuma.

On je napomenuo da se na konkretan slučaj odnose odredba Poslovnika o radu koja navodi da najmanje 10 poslanika može podnijeti inicijativu da se može sazvati sjednica.

Ljubić je rekao da je Kolegijum danas razmatrao i inicijativu Kluba poslanika SDA za organizovanje hitne sjednice na kojoj bi bio obavljen drugi krug glasanja o smjeni zamjenika predsjedavajućeg Doma Denisa Bećirovića.

"Kolegijum je konstatovao da inicijativa SDA ne ispunjava poslovničke uslove za ogranizovanje hitne sjednice", naveo je Ljubić.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je trebalo da bude razmatrana inicijativa poslanika iz Republike Srpske o smjeni ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije bila je zakazana za danas, ali je odgođena zbog odlaska šefa diplomatije BiH u New Yorku na zasjedanje Generalne skupštine UN.

Klub poslanika SNSD-a pokrenuo je 24. augusta Inicijativu za smjenu ministra inostranih poslova BiH Zlatka Lagumdžije zbog njegovog neustavnog djelovanja.

Lagumdžijinu smjenu zatražile su političke stranke iz Republike Srpske, nezadovoljne njegovom odlukom da bez saglasnosti Predsjedništva BiH da predstavniku BiH pri UN krajem jula izda instrukciju da glasa za rezoluciju o Siriji.

Eventualnu odluku o smjeni Lagumdžije mora potvrditi i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.