{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnički dom odobrio Prijedlog zakona o unutrašnjim poslovima FBiH

F
25.6.2014. u 15:47
8
9
Predstavnički dom odobrio Prijedlog zakona o unutrašnjim poslovima FBiH
8
Predstavnički dom odobrio Prijedlog zakona o unutrašnjim poslovima FBiH
Predstavnički dom FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je danas na sjednici bez rasprave Prijedlog federalnog zakona o unutrašnjim poslovima za koji je resorni ministar Predrag Kurteš rekao da uvažava vrlo zahtjevne međunarodne standarde i garantira potpunu samostalnost te finansijsku neovisnost Federalne uprave policije, bez uticaja politike.
Finansijsku samostalnost osigurava odredba da se za poslove iz nadležnosti MUP-a osigurava novac iz federalnog budžeta.

Zakon propisuje jači nadzor Parlamenta nad radom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova te precizira proces imenovanja i razrješenja direktora Federalne policijske uprave, štiteći poziciju direktora od nezakonitih smjena, rekao je ministar Kurteš.

Prijedlogu ovog teksta prethodila je javna rasprava i uvaženo više od 90 posto inicijativa, među njima i onih iz Ureda visokog predstavnika u BiH, dodao je ministar.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je na početku ove sjednice poslanicima dopis Kolegiju Predstavničkog doma u kojem poziva na ubrzanje procedure donošenja ovog zakona.

Inzko je naveo da je predloženi zakon rezultat dugotrajnog procesa konsultacija i konsenzusa nadležnih domaćih i međunarodnih subjekata te da se njime dalje učvršćuje operativna i finansijski nezavisna Uprava policije.

"Ova institucionalna nezavisnost omogućava efikasniji i profesionalniji rad policije te služi kao korisna prepreka neprikladnim političkim uticajima na rad policije", naveo je u dopisu Kolegiju Predstavničkog doma Inzko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: