{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen federalni Zakon o unutrašnjim poslovima

F
18.7.2014. u 15:31
4
9
Usvojen federalni Zakon o unutrašnjim poslovima
4
Usvojen federalni Zakon o unutrašnjim poslovima
Nakon što je završena vanredna sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu, počeo je nastavak 23. sjednice, na kojoj je usvojen Zakon o unutrašnjim poslovima Federacije BIH za koji je resorni ministar Predrag Kurteš rekao da uvažava vrlo zahtjevne međunarodne standarde i garantira potpunu samostalnost te finansijsku neovisnost Federalne uprave policije, bez uticaja politike.
"Zakon propisuje jači nadzor Parlamenta nad radom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova te precizira proces imenovanja i razrješenja direktora Federalne policijske uprave, štiteći poziciju direktora od nezakonitih smjena", kaže Kurteš.

Prijedlogu ovog teksta prethodila je javna rasprava i uvaženo je više od 90 posto inicijativa, među njima i onih iz Ureda visokog predstavnika u BiH, te je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pozivao na ubrzanje procedure donošenja ovog zakona.

Inzko je istakao da je predloženi zakon rezultat dugotrajnog procesa konsultacija i konsenzusa nadležnih domaćih i međunarodnih subjekata te da se njime dalje učvršćuje operativna i finansijski nezavisna Uprava policije.

"Ova institucionalna nezavisnost omogućava efikasniji i profesionalniji rad policije te služi kao korisna prepreka neprikladnim političkim uticajima na rad policije", naveo je u dopisu Kolegiju Predstavničkog doma Inzko.

Finansijsku samostalnost osigurava odredba da se za poslove iz nadležnosti MUP-a osigurava novac iz federalnog budžeta.

Kurteš je naglasio da bi rješenja ponuđena ovim propisom trebala biti model i za kantonalne zakone o unutrašnjim poslovima.

Tekst Prijedloga zakona o unutrašnjim poslovima FBiH koji je danas usvojen u potpunosti je usaglašen s OHR-om i EUSR-om.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: