25 protiv
16

Predstavnički dom nije podržao Prijedlog novog zakona o Fondu za zaštitu okoliša

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prijedlog novog zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost FBiH nije dobio potrebnu većinu glasova danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Za njegovo usvajanje glasalo je 45 poslanika, dok ih je petero bilo suzdržano, a 25 protiv.

To je konstatovano nakon pauze koju je tokom rasprave zatražio poslanik SBB-a BiH Sanel Razić zbog neprisutnosti određenog broja poslanika pri čemu je ukazao da se radi o veoma važnom zakonu za Federaciju BiH.

Zatim je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo izrazila mišljenje da bi bilo bolje da se zakon povuće i odgodi rasprava.

To je podržao predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Musić, te predložio zaključak da se odgodi razmatranje Prijedloga zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost FBiH, što također nije privaćeno.

Na tekst novog zakona poslanici Jasmina Zubić, Elvir Karajbić i Amra Haračić uputili su amandmane koje Vlada Federacije BiH, a ni Predstavnički dom na današnjem zasjedanju nije usvojio.

Prijedlog Zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost je radila međusektorska radna grupa formirana od predstavnika Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Kao razlog za upućivanja Prijedloga novog Zakona navedeno je da „postojeći nije na cjelovit način riješio pitanje uspostave i korištenja ekonomskih instrumenata za okoliš, čime je otežana primjena načela integralnog pristupa okolišu, održivog razvoja i načela “zagađivač plaća”, kao važnih načela formalne politike zaštite okoliša u Federaciji BiH uspostavljenih Zakonom o zaštiti okoliša“.

Princip "zagađivač plaća", kako je obrazloženo, predstavlja osnov za definisanje finansijskih mehanizama i često se tretira kao model "recikliranja novčanih sredstava".

Agregacija prikupljenih sredstava i njihovo namjensko korištenje ključni su faktori ekološke politike, čime se omogućava kreiranje „zelenog budžeta“ za finansiranje projekata i programa koji imaju za cilj zaštitu, očuvanje i unapređenje okoliša, navedeno je u obrazloženju Prijedloga zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost FBiH.