Usvojili niz zaključaka
5

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku traži analizu rada inspekcije za kontrolu cijena u FBiH

A. L.
Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održao je sjednicu na kojoj je donešeno nekoliko zaključaka.

Kako je kazao predsjednik Odbora Admir Čavalić (Stranka za BiH), jedna od tačaka dnevnog reda bio je Zakon o kontroli cijena.

"Imali smo burnu raspravu o ovom Zakonu u smislu da tražimo od Ministarstva trgovine da nam dostavi detaljnu analizu kaznene politike po pitanju kontrole cijena u Federaciji. Dakle, šta radi inspekcija na terenu, koga kažnjava i slično. Odbor je podržao da ovo ide u parlamentarnu proceduru", rekao je Čavalić.

Kad je u pitaju poduzetnička infrastruktura u Federaciji BiH, Odbor je odlučio uložiti jedan amandman.

"Postojeći zakon bi eliminisao predstavnike poduzetničke infrastrukture koji dolaze iz nevladinih sektora. Kao odboru su nam se obratila broja udruženja građana i zahtijevali da se izbriše jedna riječ u amandmanskom zakonu. Ona se odnosi na registraciju kod nadležnih sudova, odnosno da se omogući svakome ko je registrovan u nekoj formi pravnog subjektiviteta u FBiH da se bavi poduzetničkom infrastrukturom", kazao je Čavalić.

Odbor je apelovao na resorno ministarstvo da prihvati amandman koji je i sam Odbor podržao na način da omogući i drugi subjekti pored preduzeća učestvuju u poduzetničkoj infrastrukturi.

"Bojim se, ako ovo usvojimo, da ćemo negirati decenijski rad predstavnika organizacija za civilno društvo", smatra Čavalić.

Kako je dodao, Odbor je podržao zahtjev Zakona o unutrašnjoj trgovini, ali uz također jedan prijedlog.

"Naveli smo da Ministarstvo treba uraditi sveobuhvatnu socioekonomsku analizu u vezi zabrane rada nedjeljom. Tu treba pratiti iskustva susjednih zemalja i zemalja Evrope. To nam treba pripremiti do Prijedloga zakona, sad ide nacrt", pojasnio je Čavalić.

Također, Odbor je podržao inicijativu Kluba NiP u smuslu ujednačavanja poreskih olakšica i definisanja poticaja za mlade pri kupovini prve nekretnine.

Odbor traži i da izvještaji svih javnih preduzeća u kojima udio ima FBiH idu na razmatranje u Parlament.

"Mi sada nemamo tu raspravu. Iz Centra civilnih inicijativa to insistiraju, a mi kao Odbor podržavamo", kazao je Čavalić.