Potpredsjednik Federacije
0

Lendo: Pozivam Parlament da usvoji amandmane na Ustav koje je Schmidt nametnuo prošle godine

S. M.
Refik Lendo (Foto: T. S./Klix.ba)
Refik Lendo (Foto: T. S./Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik lendo pozvao je Predstavnički dom Parlamenta Federacije da izvrši svoju obavezu i usvoji amandmane na Ustav koje je ranije nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.
On je podsjetio javnost da je visoki predstavnik donio odluku o donođenju amandmana na Ustav Federacije BiH koji će stupiti na pravnu snagu 1. maja 2024. godinem, a pod uslovom da Parlament Federacije do tada ne usvoji vlastiti amandman kojim će osigurati pravilno i efikasno formiranje i funkcionisanje vlasti u Federaciji BiH.

"Visoki predstavnik je u odluci naveo da se Parlament Federacije mora maksimalno potruditi da pokrene postupak i usvoji predmetni amandman. Međutim, Parlament Federacije do danas nije preduzeo nikakve mjere i radnje s ciljem usvajanja predmetnog Amandmana", kazao je Lendo.

Također, Lendo je podsjetio da je prije skoro godinu dana Predstavnički dom usvojio zaključak sa 63 glasa "za" kojim je obavezana ustavna komisija Predstavničkog dom da pripremi i u proceduru dostavi amandman na ustav FBiH, ali Ustavna komisija tu obavezu nije izvršila.

"Pozivam Ustavnu komisiju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da izvrši svoju obavezu, te da pripremi i u proceduru uputi amandman na Ustav Federacije koji će biti razmatran i usvojen u Parlamentu Federacije. Nedopustivo je da birani predstavnici građana i Ustavna komisija ne rade ništa s ciljem zaštite prava i interesa Federacije i onih koje predstavljaju, te da samo čekaju da u pravnu snagu stupi Amandman koji je donio visoki predstavnik", zaključio je Lendo.