BiH
56

Predstavnici RS oborili zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost PSBiH ni drugi put nije dala podršku prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, jer su članovi Komisije iz Republike Srpske glasali protiv.

Njihovo obrazloženje za protivljenje ovom zakonu bilo je da on ulazi u nadležnost entiteta.

Iz Vijeća Evrope i Evropske unije je više puta upozoreno da se zbog neusvajanja ovog zakona BiH potencijalno može naći u "društvu" Irana i Sjeverne Koreje kada je u pitanju ova oblast.

Predstavnici EU, također, naglašavaju da su u radnoj grupi za izradu novog zakona učestvovali predstavnici MUP-a i Agencije za bankarstvo RS-a, a kasnije je i na političkom nivou postojalo shvatanje da zakon treba usvojiti. Zakon je usaglašen i s direktivama EU i konvencijama Vijeća Evrope, a njime se poboljšava razmjena informacija između obavještajno-finansijskog odjela i agencija za provođenje zakona, što je isticano u primjedbama.

Zakon je jednoglasno prihvaćen u Vijeću ministara BiH, prošao je Ustavnopravnu komisiju Predstavničkog doma, ali je sada odbijen na Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost.

Sada postoji opasnost da u aprilu komitet Vijeća Evrope Moneyval izda negativno saopćenje o BiH. Iako se neće dogoditi neke pravne akcije, svim zemljama će doći obavijest da posebno prate transakcije iz BiH, što će značajno usporiti transakcije u i iz BiH, uključujući doznake iz inozemstva. Ovo će, također, uplašiti potencijalne strane investitore, a zemlja kad jednom izgubi ugled, teško ga ponovo može steći.

Moneyval nema svoje liste zemalja, ali ih ima globalno tijelo FATF (Financial Action Task Force), na čijoj "sivoj listi" se nalaze zemlje poput Sirije, Etiopije ili Jemena, a na "crnoj listi" Iran i Sjeverna Koreja.

Diplomati, također, upozoravaju da je u posljednjem pismu namjere MMF-u sadržano obećanje da će zakon biti usvojen do marta, što neće biti ispunjeno, a sada će ionako već usporeni program MMF-a biti još teže vratiti na stazu.

Osim toga, Sjedinjene Države su posebno zabrinute za ovakve slučajeve, a imaju veliki uticaj na MMF.

"Ne trebamo onda ništa dalje govoriti", upozorili su nedavno u razgovoru s predstavnicima bh. medija diplomati bliski Delegaciji EU.