BiH
2

BiH prijete katastrofalne posljedice zbog neusvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) ni drugi put nije dala podršku Prijedlogu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, jer su članovi Komisije iz Republike Srpske (RS) glasali protiv.

Zastupnici Predstavničkog doma PS BiH iz Klubova SDA i SDP poručuju da će se BiH, ukoliko taj zakon ne bude usvojen, suočiti sa katastrofalnim posljedicama.

Delegacija Parlamenta BiH imala je sastanak u Skupštini Vijeća Evrope sa komitetom Vijeća Evrope Moneyval na kojem je jasno rečeno koje je obaveze BiH ispunila, a koje nije.

Među onima koje nije, a potrebno je da bi se dobio pozitivan Izvještaj, nalazi se upravo Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, te izmjene Krivičnog zakona BiH koje se tiču ove oblasti.

"Ukoliko do toga ne dođe posljedice za BiH će biti vrlo teške. Naša zemlja može doći na sivu listu, pa potom na crnu, što znači da će sve transakcije koje se obavljaju iz BiH prema vani i obratno biti sumnjive, a znamo kakve će to posljedice imati kada su u pitanju investitori. Dalje, kada je u pitanju segment sprečavanja pranja novca, komercijalne banke će veoma otežano raditi", rekao je za Klix.ba Saša Magazinović, zastupnik iz SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH, te dodao:

"Bitno je naglasiti da, ukoliko do toga dođe, posljedice neće osjetiti samo entiteti već svi nivoi u BiH, pa tako i nivo iz kojeg dolaze članovi komisije koji sprječavaju donošenje ovog zakona".

Šemsudin Mehmedović, zastupnik iz reda SDA upozorava, također, na opasne posljedice.

"To je vrlo jaka poruka međunarodnoj zajednici da je BiH nesigurna zemlja, da nema političke volje za borbu protiv pranja novca i terorizma, da BiH nije spremna da se približi evropskim integracijama, da nema sistema i da nije sigurna za življenje. Oni koji su glasali protiv moraju biti svjesni posljedica bez obzira iz kojih političkih razloga su to uradili. To je podrška rušenju države BiH", rekao je Mehmedović za naš portal.

Podsjetimo, Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma je jednoglasno prihvaćen u Vijeću ministara BiH, prošao je Ustavnopravnu komisiju Predstavničkog doma, ali je sada odbijen na Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost.

Iz Vijeća Evrope i Evropske unije je više puta upozoreno da se zbog neusvajanja ovog zakona BiH potencijalno može naći u "društvu" Irana i Sjeverne Koreje kada je u pitanju ova oblast.