{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moneyval odlučuje o sankcijama prema BiH

N
31.3.2014. u 18:18
8
20
Moneyval odlučuje o sankcijama prema BiH
8
Moneyval odlučuje o sankcijama prema BiH
Plenarno zasjedanje Komiteta stručnjaka Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca - Moneyval započelo je danas u Strazburu, a na dnevnom redu će tokom ove sedmice biti i Bosna i Hercegovina, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Samir Omerhodžić, član bh. delegacije u ovom tijelu.
Naime, očekuje se da će Moneyval sankcionirati našu zemlju zbog obaranja Zakona o spriječavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti u Parlamenti BiH prije nekoliko sedmica.

Omerhodžić, kako nam je rekao, nema nikakvih detalja u vezi sa time, ali da će se sigurno to pitanje naći na dnevnom redu. Zasjedanje traje cijelu ovu sedmicu.

"U petak očekujemo konačnu odluku o Bosni i Hercegovini. Ne mogu pretpostaviti kakva će odluka biti, ali je sigurno da postoji nezadovoljstvo neusvajanjem zakona", kazao je Omerhodžić za NAP, dodajući da ne zna ni termin rasprave.

Iz Delegacije Evropske unije u Sarajevu kazali su nam, također, da je zasjedanje započelo i da se očekuje izjašnjenje o Bosni i Hercegovini. Od ranije je poznato da EU zahtijeva da se usvoji novi zakon koji će u BiH dovesti međunarodne standarde u borbi protiv pranja novca.

No, poslanici iz RS su taj zakon oborili, pa BiH prijete međunarodne sankcije i dolazak na crnu listu zajedno sa Iranom i Sjevernom Korejom. Portparol EU Delegacije Andy McGuffie je ranije izjavio da će neusvajanje zakona imati bi ozbiljne posljedice.

"BiH ne bi imala efikasan sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, a u pitanje bi došlo i ispunjavanje obaveza države prema Moneyvalu i MMF-u. Potom, izuzetno je važno da bi BiH mogla da se nađe pod značajnim finanisijskim pritiskom, npr. banke i druge finansijske institucije u BiH suočile bi se sa teškoćama pri transferu novca diljem svijeta. Sve novčane transakcije u i izvan BiH bile bi budno praćene od strane finansijskih institucija drugih zemalja, što bi dovelo do ozbiljnih kašnjenja u novčanim transakcijama. Tako bi, na primjer, kasnile novčane doznake iz inostranstva. Istovremeno, zbog kašnjenja u novčanim transakcijama, potencijalni investitori tražili bi druge destinacije za investiranje. Drugi čak ne bi ni razmatrali mogućnost da investiraju u BiH, a od takvog udarca na reputaciju zemlje teško se oporaviti", istaknuo je McGuffie.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: