{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moneyval odlučuje o sankcijama prema BiH

N
31.3.2014. u 18:18
8
20
Moneyval odlučuje o sankcijama prema BiH
8
Moneyval odlučuje o sankcijama prema BiH
Plenarno zasjedanje Komiteta stručnjaka Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca - Moneyval započelo je danas u Strazburu, a na dnevnom redu će tokom ove sedmice biti i Bosna i Hercegovina, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Samir Omerhodžić, član bh. delegacije u ovom tijelu.
Naime, očekuje se da će Moneyval sankcionirati našu zemlju zbog obaranja Zakona o spriječavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti u Parlamenti BiH prije nekoliko sedmica.

Omerhodžić, kako nam je rekao, nema nikakvih detalja u vezi sa time, ali da će se sigurno to pitanje naći na dnevnom redu. Zasjedanje traje cijelu ovu sedmicu.

"U petak očekujemo konačnu odluku o Bosni i Hercegovini. Ne mogu pretpostaviti kakva će odluka biti, ali je sigurno da postoji nezadovoljstvo neusvajanjem zakona", kazao je Omerhodžić za NAP, dodajući da ne zna ni termin rasprave.

Iz Delegacije Evropske unije u Sarajevu kazali su nam, također, da je zasjedanje započelo i da se očekuje izjašnjenje o Bosni i Hercegovini. Od ranije je poznato da EU zahtijeva da se usvoji novi zakon koji će u BiH dovesti međunarodne standarde u borbi protiv pranja novca.

No, poslanici iz RS su taj zakon oborili, pa BiH prijete međunarodne sankcije i dolazak na crnu listu zajedno sa Iranom i Sjevernom Korejom. Portparol EU Delegacije Andy McGuffie je ranije izjavio da će neusvajanje zakona imati bi ozbiljne posljedice.

"BiH ne bi imala efikasan sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, a u pitanje bi došlo i ispunjavanje obaveza države prema Moneyvalu i MMF-u. Potom, izuzetno je važno da bi BiH mogla da se nađe pod značajnim finanisijskim pritiskom, npr. banke i druge finansijske institucije u BiH suočile bi se sa teškoćama pri transferu novca diljem svijeta. Sve novčane transakcije u i izvan BiH bile bi budno praćene od strane finansijskih institucija drugih zemalja, što bi dovelo do ozbiljnih kašnjenja u novčanim transakcijama. Tako bi, na primjer, kasnile novčane doznake iz inostranstva. Istovremeno, zbog kašnjenja u novčanim transakcijama, potencijalni investitori tražili bi druge destinacije za investiranje. Drugi čak ne bi ni razmatrali mogućnost da investiraju u BiH, a od takvog udarca na reputaciju zemlje teško se oporaviti", istaknuo je McGuffie.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: