Predstavljena publikacija o ulozi institucija za zaštitu ljudskih prava

F
FENA
4.12.2012. u 18:59
0
0
Predstavljena publikacija o ulozi institucija za zaštitu ljudskih prava
0
Predstavljena publikacija o ulozi institucija za zaštitu ljudskih prava
U organizaciji Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini danas je na regionalnoj ekspertskoj radionici predstavljena nova publikacija koja ističe kakvu ulogu nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava mogu imati u zaštiti i promociji prava žena i ravnopravnosti spolova.
Priručnik OSCE/ODIHR-a o nacionalnim institucijama za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnosti spolova je novi instrument koji je osmislio ODIHR, a koji predstavlja istraživanje trendova, primjere, pitanja za razmatranje i preporuke o tome kako ove institucije mogu ojačati svoje kapacitete te poboljšati prakse na polju prava žena i ravnopravnosti spolova.

”Međunarodni standardi i obaveze OSCE-a na polju prava žena i ravnopravnosti spolova su dobro ustanovljeni, ali njihova primjena ostaje izazov”, rekla je Nathalie Tagwerker, zamjenica šefa Odjela za demokratizaciju pri ODIHR-u.

Naglasila je da nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava mogu u velikoj mjeri doprinijeti promociji razumijevanja prava žena, kao i primjeni tih prava”.

Kendall Palmer, zamjenik direktora Odjela za ljudsku dimenziju u Misiji OSCE-a u BiH je je istakao da je “radionica imala za cilj doprinijeti jačanju kapaciteta institucija za zaštitu ljudskih prava kako bi se ojačala ekonomska i socijalna prava žena”.

Publikacija koja je dostupna kako na web stranici tako i u štampanoj formi, predstavljena je učesnicima iz nacionalnih institucija i organizacija za zaštitu ljudskih prava iz jugoistočne Evrope, te Partnerima OSCE-a za suradnju iz mediteranskih zemalja, u koje spadaju Egipat, Jordan i Tunis.

"Institucije ombudsmana za zaštitu ljudskih prava ne bi trebale rješavati samo žalbe na pojedinačnoj osnovi, već služiti kao djelotvoran mehanizam za promociju zakona i politika djelovanja koje se temelje na ravnopravnosti spolova i koje uzimaju u obzir interese žena“, rekla je Jasminka Džumhur, Ombudsman za ljudska prava BiH, saopćeno je iz OSCE-a BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: