BiH
1

Predstavljena idejna rješenja projekata Zasnježivanje Bjelašnice i Izgradnja šestosjeda

Klix.ba
Prijedlozi idejnih rješenja za realizaciju projekata "Zasnježivanje Bjelašnice" i "Izgradnja šestosjeda", koje je izradila grupa slovenačkih stručnjaka iz kompanije Hidroinžinjering i domaće konsultantske kompanije Enova, danas su prezentirani premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, ministrima Muharemu Šabiću, Jasminu Halebiću i Čedomiru Lukiću te direktoru KJP ZOI '84 Midhatu Hubijeru.

"Projekt postavljanja šestosjednog vertikalnog kabinskog transporta najbitniji je projekt Vlade Kantona Sarajevo u ovoj godini i cilj nam je da ubrzamo aktivnosti kako bi što prije krenuli sa njegovom realizacijom, naravno, prije ovogodišnje skijaške sezone", istakao je premijer Konaković.

Naveo da je za izgradnju ovog vertikalnog transporta Vlada KS planirala sredstva Budžetu u iznosu od 16 miliona KM. Premijer se konkretno interesirao za rokove izvođenja radova.

Prema riječima glavnog inžinjera Mihe Kordiša, ukoliko bi počeli radovi u julu ove godine mogli bi biti okončani već u novembru, uz uslov da se ranije riješe pitanja izdavanja građevinske dozvole te imovinsko-pravni odnosa.

"Ova šestosjedna kabinska žičara mogla bi prevesti 2.000 ljudi na sat, duga je oko 2.000 metara, a pokrivala bi centralnu olimpijsku stazu u rasponu nadmorske visine od oko 600 metara. Uz nju bi bila izgrađena i dva baby ski-lifta. Iskorištavanje i premještanje postojećeg trosjeda od Međustanice do vrha Bjelašnice umanjilo bi iznos novčanih sredstava potrebnih za ulaganje, pa bi se u tom slučaju trebalo osigurati negdje oko 12,5 miliona eura", precizno je objasnio inžinjer Kordiš. Dodao je da je ovim projektom predviđeno da se žičara gradi u skladu s najsavremenijim tehničko-tehnološkim rješenjima kojim bi bila omogućena maksimalna sigurnost korisnicima, a vodilo bi se računa o estetskoj uklopljenosti u prirodni ambijent naše olimpijske planine, čime bi bili zadovoljeni i svi evropski ekološki standardi.

Tokom današnje prezentacije koju je organizovalo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, istaknuto je da bi bilo neophodno ovim projektima obuhvatiti snowboard stazu i stazu "Kolijevka", kao i da bi se predmetni projekti morali raditi potpuno odvojeno, što su predstavnici Kantona Sarajevo i planirali, jer realizacija projekta "Zasnježivanje Bjelašnice" ovogodišnjim Budžetom nije planirana. Kako je istakao ministar Šabić, ovaj projekt bi se implemetirao u narednoj budžetskoj godini do kada bi se trebala iznaći potrebna novčana sredstva putem kredita ili kontakata s potencijalnim investitorima, ali i predstavnicima EYOF-a.

Izgradnjom šestosjedne kabinske žičare i uspostavljanjem sistema vještačkog zasnježivanja na Bjelašnici bi se definitivno omogućila značajno bolja ponuda tokom skijaške sezone, njen razvoj do nivoa koji bi zadovoljavao svjetske takmičarske standarde, te bitno unaprijedila turistička ponuda Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine u cjelosti, ali i osigurali neohodni uvjeti za održavanje EYOF-a 2019. godine.