BiH
90

KS: Postavljanje šestosjednog vertikalnog transporta na Bjelašnici prije početka sezone

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Projekt postavljanja šestosjednog vertikalnog transporta na Bjelašnici biće realizovan prije ovogodišnje skijaške sezone, poručeno je na sastanku Vlade Kantona Sarajevo s predstavnikom austrijeske ambasade u BiH Sigmundom Nemetijem.

"Projekt postavljanja šestosjednog vertikalnog transporta jedan je od značajnijih projekata Vlade Kantona Sarajevo za razvoj turizma u ovoj godini, i nakon što smo jučer na sjednici Skupštine usvojili izmjene i dopune Budžeta KS, kao i Izmjene Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona Sarajevo za godinu, cilj nam je da raspišemo međunarodni tender u junu mjesecu, kako bi prije ovogodišnje skijaške sezone imali izgrađen novi šestosjed na Bjelašnici“, rekao je na današnjem sastanku predstavniku Ambasade Austrije u BiH Sigmundu Nemetija premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Inače,ova šestosjedna žičara mogla bi prevesti 2.000 ljudi na sat, duga je oko 2.000 metara, a pokrivala bi centralnu olimpijsku stazu u rasponu nadmorske visine od oko 600 metara. Predviđeno je da se žičara gradi u skladu s najsavremenijim tehničko – ekološkim rješenjima kojim bi bila omogućena maksimalna sigurnost korisnicima. Vodilo bi se i računa o estetskoj uklopljenosti u prirodni ambijent olimpijske planine, čime bi bili zadovoljeni i svi evropski ekološki standardi.

Tokom današnjeg sastanka Nemeti se interesovao za sve detalje ovog projekta, između ostalih, i za sistem zasnježavanja, odnosno način na koji bi se osigurala potrebna količina vode za ovu namjenu.

Ministar privrede Muharem Šabić, koji je prisustvovao sastanku, je kazao kako realizacija projekta "Zasnježivanje Bjelašnice" nije planirana ovogodišnjim budžetom, ali da postoji opredjeljenje vlade da se on provode u narednoj godini do kada bi se trebala iznaći potrebna novčana sredstva putem kredita ili kontakata s potencijalnim investitorima.

"Znamo da je za sistem zasnježivanja ključno dovesti vodu, i trenutno sa Općinom Trnovo radimo pripreme na projektu koji bi potrebnu količunu vode doveli sa Treskavice", kazao je Šabić, saopćila je press služba KS.