BiH
0

Predsjedništvo odlučilo da BiH aplicira za status promatrača u BSEC-u

FENA
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odlučilo je da Bosna i Hercegovina aplicira za status promatrača u Organizaciji za ekonomsku suradnju u regionu Crnog mora BSEC.

„Svi naši susjedi, veliki broj zemalja Evropske unije su članice te organizacije i procjenjujemo da je veoma važno da BiH dođe do članstva, a zasad apliciramo za promatrača“, kazao je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović na pres-konferenciji održanoj danas nakon redovne sjednice Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Predsjedništvo je donijelo odluku o imenovanju dr. Adila Ahmeda Bushnaka za počasnog generalnog konzula BiH u Saudijskoj Arabiji.

Pri donošenju ove odluke državno predsjedništvo je zatražilo od Ministarstva vanjskih poslova BiH i Vijeća ministara BiH da dobije pregled svih počasnih i počasnih generalnih konzula, jer nema uvid u to.

Radmanović je to obrazložio procjenama da „jedan broj ljudi dugo godina funkcionira kao počasni konzul a nema nikakav kontakt s MVP-om i Predsjedništvom BiH“.

Predsjedništvo BiH je načelno prihvatilo pozive za posjete Maleziji i Velikoj Socijalističkoj Narodnoj Libijskoj Arapskoj Džamahiriji.

Na današnjoj sjednici je raspravljano o ovogodišnjem izvještaju Centralne banke BiH i Finansijskom izvještaju Centralne banke BiH.

„Predsjedništvo je pohvalilo rad ove institucije BiH i usvojilo oba izvještaja koji sadrže osvrte na kompletnu ekonomsku situciju u BiH i poređenje s regionom“, kazao je Radmanović.

Predsjedništvo nije donijelo odluku o ratifikaciji Osnovnog ugovora između BiH i Srpske pravoslavne crkve.

„Poznato je da je o tom sporazumu raspravljano na Predsjedništvu nekoliko puta i da su postojala različita mišljenja. Sporazum je u jednoj fazi, odlukom 2:1, izglasan na Predsjedništvu i otišao je u parlament, a odatle se vratio s prijedlogom obaju domova da se ratificira. Danas je na dnevnom redu bila odluka o ratifikaciji, ali nije bilo konsenzusa, i, u skladu s poslovnikom, tek na narednoj sjednici se može donijeti odluka o ratifikaciji“, naglasio je Radmanović.

On je ponovio da su se sva tri člana Predsjedništva BiH usuglasila da taj sporazum/ugovor treba uskladiti suštinski sadržajno sa sporazumom koji je postignut s Katoličkom crkvom, tj. Vatikanom, ali je razlika u tome što, prema njegovim riječima, predsjedavajući Silajdžić tvrdi da je pogrešan ustavni osnov naveden u preambuli Sporazuma. Silajdžićevo obrazloženje nisu ni prije, ni sada prihvatili druga dva člana Predsjedništva.

„Danas Komšić i ja smatramo da nema razloga da se mijenja ustavni osnov, jer rasprave traju godinu dana i prošle su jednom i Predsjedništvo i parlamentarnu proceduru. Dobili smo od oba doma suglasnost da ratificiramo taj sporazum“, pojasnio je Radmanović.

Iako su bila najavljena za dnevni red, danas nisu razmatrana pitanja koja se odnose na odbrambenu politiku i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

U vezi s tim, Predsjedništvo BiH je zaključilo da njegovi članovi treba još prije sjednice da razgovaraju između sebe, i s predstavnicima Ministarstva odbrane BiH i Komisije za očuvanje spomenika, pa tek onda da Predsjedništvo donese odluku.

„Kada je u pitanju odbrambena politika, radi se o važnom dokumentu za BiH u cjelini i zato je neophodno obaviti nekoliko rasprava“, Radmanovićeve su riječi.