BiH
9

Predsjedništvo BiH donijelo odluku o uništavanju viška naoružanja

FENA
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je na današnjoj sjednici u Sarajevu Odluku o uništavanju naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH.

Zaduženo je Ministarstvo odbrane BiH da u okviru propisanih procedura uništi sve količine neispravne municije koja je kao takva identificirana nakon kontrolno-tehničkih pregleda na lokalitetima Bukova Greda (Orašje), Jahorinski potok (Pale), Baćevići (Mostar) i Duži (Trebinje).

Donesena je i Odluka o donaciji - ustupanju sredstava naoružanja Oružanih snaga BiH Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH i Kazneno-popravnom zavodu Banja Luka.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o izmjenama Odluke o učešću pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH u operaciji Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan i Odluku o imenovanju majora Josipa Brajkovića za šefa dijela kontingenta Oružanih snaga BiH u operaciji podrške miru Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo ponudu UN-a i UNDP-a za finansiranje analize - studije o mogućnostima BiH za povećanje učešća u mirovnim operacijama, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Odobreno je i zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti BiH i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije o unapređenju bilateralne saradnje u oblasti prevencije katastrofa izazvanih prirodnim nepogodama ili ljudskim djelovanjem i uklanjanjem njihovih posljedica.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja dva sporazuma i to između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Armenije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša te između Vijeća ministara BiH i Međunarodnog centra za promociju preduzetništva (ICPE) o uspostavljanju Regionalne kancelarije u BiH.

Na sjednici je donesena Odluka o prihvatanju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Savezne Republike Njemačke o grobovima žrtava rata.

Donesene su i odluke o prihvatanju nekoliko međunarodnih Nota sporazuma te nekoliko odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja međunarodnih sporazuma, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.