|

Predsjedništvo BiH danas o rješavanju viška naoružanja i municije

Predsjedništvo BiH danas o rješavanju viška naoružanja i municije
0
F
FENA
22.1.2015. u 07:52
4
komentara
0

dijeljenja
Predsjedništvo BiH danas o rješavanju viška naoružanja i municije
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas će razmatrati Prijedlog odluke o rješavanju viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH.
Članovi Predsjedništva bi trebali dati svoj stav na Prijedlog odluke o donaciji ustupanju sredstava naoružanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

U BiH je u prošloj godini uništeno 1.000 tona viška naoružanja, a ranije je na zasjedanju Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva ocijenjeno da će biti potrebno 14 do 15 godina za uništavanje viška naoružanja ako se nastavi ovim tempom.

U proteklih sedam do deset godina u BiH uništeno je 12.000 tona viška naoružanja i 150.000 komada oružja, a u BiH ima još 16.000 tona mina i minsko-eksplozivnih sredstava te 40.000 komada raznog naoružanja koje je višak.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog odluke o izmjenama odluke o učešću pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH u operaciji Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan te imenovanje šefa dijela kontingenta u ovoj misiji.

Predviđeno je i razmatranje ponude rezidentnog koordinatora UN-a i UNDP-a Yurija Afanasieva za finansiranje analize-studije o mogućnostima BiH za povećanje učešća u mirovnim operacijama.

Također, bit će razmatrano i nekoliko prijedloga odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja međunarodnih sporazuma te nekoliko prijedloga odluka prihvatanju međunarodnih sporazuma.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...