BiH
0

U ovoj godini u BiH uništeno 1.000 tona viška naoružanja

SRNA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U BiH je u ovoj godini uništeno 1.000 tona viška naoružanja i, ako se nastavi ovim tempom, biće potrebno 14 do 15 godina da bude uništen sav višak naoružanja, zaključeno je danas na zasjedanju Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić istakao je da u ovoj godini BiH ima na raspolaganju još 16 tona mina i minskoeksplozivnih sredstava.

"Imali smo plan da uradimo i više i nedopustivo je dug period ako bi svake godine rješavali samo 1.000 do 1.500 tona viškova naoružanja i municije", rekao je on, dodavši da će biti sačinjen plan da iduće godine bude uništeno više viška naoružanja, kao i da viškovi naoružanja, municije i minsko-ekplozivnih sredstava budu prodavani i donirani.

Osmić je naglasio da, osim 16.000 tona mina i minsko-eksplozivnih sredstava, u BiH ima 40.000 komada raznog naoružanja koje je višak.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o višku naoružanja, sa jedne strane je problem bezbjednost, a sa druge strane što 10 odsto pripadnika Oružanih snaga BiH čuva to naoružanje i ne mogu da se posvete redovnim aktivnostima i obavezama.

Osmić je istakao da očekuje i odobrenje Predsjedništva BiH u vezi sa zahtjevom Ambasade SAD da za borbu protiv "Islamske države" iz viškova municije Iraku bude donirano 15 miliona metaka kalibra 7,62 milimetara i 400.000 metaka kalibra 14,5 milimetara, što je ukupno oko 350 tona.

"Mi ćemo na ovaj način umanjiti viškove, a učestvovati u borbi protiv terorističke organizacije", rekao je on, dodavši da će Ministarstvo odbrane čim dobije odobrenje Predsjedništva BiH to realizovati.

Govoreći o prodaji viška naoružanja, Osmić je naglasio da je problem što nije završeno prebrojavanje municije i naoružanja u svim skladištima u BiH i dok se to ne zavši on neće dozvoliti prodaju.

Osmić je istakao da nijedan metak iz Ministarstva nije prodat za dvije godine od kada je on ministar.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Juri Afanasijev istakao je da je u proteklih sedam do deset godina u BiH uništeno 12.000 tona viška naoružanja i 150.000 komada oružja.

"To nije dovoljno i ove godine ćemo uraditi studiju kako bismo ubrzali ovaj proces i analizirali mogućnost prodaje i donacije", rekao je on, dodavši da bi na taj način ovaj posao mogao biti završen za tri do pet godina.

Afanasijev je naglasio da su ciljevi bezbjednost i zaštita u BiH, kao i omogućavanje Oružanim snagama da se bave onim čime i treba da se bave, a ne da čuvaju viškove naoružanja.

Komandant EUFOR-a u BiH Diter Hajdeker istakao je da višak naoružanja predstavlja bezbjednosnu prijetnju i njegovo uništavanje se mora rješavati u najboljim uslovima.